De beste manier om business te versnellen in Italië

Water Alliance is een clusterorganisatie met een breed netwerk, die clusters, mensen en organisaties met elkaar verbindt. Wanneer je de sprong over de grens wilt maken, je innovatie wilt exporteren, helpt het om de juiste mensen te kennen en de juiste connecties te hebben. Water Alliance helpt haar leden om de sprong te maken, verschillende lokale partners helpen om duurzame verbindingen op te bouwen, maar hoe werkt dit eigenlijk? Wie zijn er bij betrokken? Kom het te weten via onderstaande artikel.

Hi Godelieve wil jij je voorstellen? Wat doet Proaxxes precies?
Mijn naam is Godelieve Cooymans, inmiddels 24 jaar woonachtig in het zonnige Italië. Samen met een Italiaanse partner run ik Proaxxes vanuit Florence, met nog zes Italiaanse medewerkers vormen we een hecht team.

We werken voornamelijk in technologische sectoren binnen Italië, hier houden we ons hoofdzakelijk bezig met Business Development. Wij werken vanaf het eerste advies tot aan het operationeel begeleiden van bedrijven tot op de markt. Onze werkwijze gaat best ver, op het moment dat een bedrijf besluit een lokale vestiging te openen, gaan wij zelfs zo ver dat wij deze lokale vestiging kunnen hosten en aansturen. Waarbij wij de ‘integrated partner’ van het management worden. Deze oplossing is vrij uniek.

Qua klanten werken we voornamelijk met Nederlandse bedrijven, het wekt veel vertrouwen wanneer je in het Nederlands met je klanten kunt sparren.

Godelieve Cooymans van Proaxxes

Is er een groot verschil in zakendoen tussen Nederland en Italië?
Het grootste verschil is afgezien van de taal, de haast die Nederlandse bedrijven hebben, ze willen gelijk de markt op. Italianen zijn niet zo, dit heeft te maken met het feit dat het een groot geïndustrialiseerd land is met veel lokale aanbieders. Als buitenstaander moet je je ‘bewijzen’ soms is dit gewoon wachten, er elke keer weer zijn en het pad warm houden.

Een andere manier is wanneer een bedrijf een concreet probleem heeft, een case owner meteen enthousiast te maken. Deze werkwijze gaat vaak een stuk sneller. Water Alliance werkt eigenlijk voornamelijk via dit spoor.

Waar liggen de kansen voor Nederlandse bedrijven in Italië?
Er zijn tal van kansen bovenal via het Next Generation EU fonds, ook in het kader van COVID.
De EU heeft een aanmerkelijke som financiële middelen toegekend aan Italië. Daarnaast heeft de nieuwe regering van Mario Draghi naast veel bestuurlijke mensen ook veel technische mensen in de regering aangesteld. Dit vertaalt zich door in de plannen van het land. De programma’s omvatten veel green, circulair economy en water. Deze ‘Transizione Ecologica’ biedt ook voor Nederlandse watertech bedrijven ontzettend veel mogelijkheden.

Het water distributiesysteem is in matige conditie, er lekt veel water de bodem in. In een vulkanische land als Italië is ook sprake van veel grondverzakking en landerosie, daarnaast is er grote aandacht voor hergebruik en verminderen van watergebruik, zowel thuis als in de industrie.

Wat is de werkwijze? Op welke wijze werken Water Alliance en Proaxxes samen?
Proaxxes zoekt voor Water Alliance een concrete case en Water Alliance zoekt daar bedrijven bij. Hierdoor kan men vaak sparren met een case owner en offreren, met het uiteindelijke doel om daaraan te leveren. Doordat er een eerste stap gezet wordt in een concrete casus is er een grote kans van slagen, dus niet zomaar in de wilde weg contacten proberen te leggen. Wel zijn dit vaak langere trajecten, waarbij Water Alliance samen met Proaxxes zorgt voor de eerste verbinding, het bij elkaar brengen van partijen.

Proaxxes en Water Alliance kennen elkaar nu al geruime tijd, Proaxxes had o.a. een rol in het Waterlink symposium afgelopen februari. Daarnaast heeft Proaxxes Water Alliance in 2017 begeleid bij een grote matchmaking in het kader van een handelsmissie richting Italië met o.a. Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en Hein Molenkamp (dir.), Proaxxes heeft toen contacten voor Water Alliance gezocht.

Roadmap Italië

Tijdens Ecomondo 2018 zijn we in contact gekomen met Juliette Douglas, Liason Zuid Europa (Water Alliance). Ecomondo is de beurs op het gebied van green en sustainability en circulaire economie. Samen in 2019 een event opgezet, in de vorm van een webinar waarbij twee probleemeigenaren cases presenteerden op het gebied van grijs water. Deelnemen aan Ecomondo 2021? dit kan via de NL Lounge.

Aflopen jaar was de virtuele handelsmissie met minister Kaag, destijds minister van buitenlandse handel, waaruit een water webinar met Harro Brons (Business Development Water Alliance) en Juliette Douglas volgde. Verschillende bedrijven hebben deelgenomen ook aan de daaropvolgende matchmaking. Onderwerpen waren de Italiaanse watermarkt, horticulture, (grijs) water hergebruik en communaal water.

Hoe ervaar jij de samenwerking met Water Alliance?
Uitermate prettig, heel erg efficiënt, to the point en persoonlijk. De Water Alliance leden hebben echte innovaties te bieden. Dat zie je ook terug in de reacties van de Italiaanse partijen, waarmee we tot nu toe om de tafel hebben gezeten.

Een aantal weken geleden was er een specifiek Italië webinar, hoe gaat zoiets? Wat voor bedrijven deden mee? Wie waren erbij betrokken? Wie was de probleemeigenaar?
Hier deden de Water Alliance leden, NX Filtration, CE-line, Van Remmen, VDH, Staal Instruments en Hatenboer Water aan mee. Allen met hun eigen specialisme. Gedurende het webinar kregen de bedrijven de kans om zichzelf te pitchen aan de probleemeigenaar, in dit geval Sfera Agricola.

Sfera Agricola is een hele belangrijke teler in kassen. In Italië heb je een paar innovatieve grote spelers, Sfera Agricola zit in zuidelijk Toscane. Ze kweken tomaten, bladgroente; voornamelijk basilicum en leveren dit aan supermarkten.

Er spelen diverse uitdagingen, men maakt veel gebruik van regenwater voor irrigatie. In de zomer is het erg heet en is er weinig regenval, gevolg is te weinig water ter beschikking. Daarom wordt er in de zomer veel gebruikt gemaakt van putten, dit water bevat een hoog zoutgehalte, er is sprake van erg brak water. Dit heeft ook te maken omdat men dicht bij de Tyrreense zee situeert. Daarnaast is er een diversiteit aan vraagstukken, in het kader van nutriënten, ontzouten, desinfecteren, meten hergebruik.

Wat was het resultaat/conclusie?
De deelnemende bedrijven hebben bijna allemaal aanvullende presentaties gestuurd, ook zijn er veel vragen gesteld, die liggen nu bij Sfera Agricola. Inmiddels zijn met twee bedrijven vervolggesprekken ingepland, dit ziet er positief uit.

Hoe werkt het met de opvolging?
De eerste follow up doet Proaxxes, wanneer er interesse is vanuit de case owner dan gaan we individueel verder met het Nederlandse bedrijf.