Aquatech Amsterdam 2023 als vanouds de ontmoetingsplaats van de internationale watersector

De bekendmaking van de Aquatech Innovation Award winnaar markeerde de start van Aquatech Amsterdam. 92 innovaties van wereldklasse streden mee – het hoogste aantal ooit. Na een zorgvuldige beoordeling door de onafhankelijke jury werd de EDBM ElectroMembrane Stack van REDstack BV als Overall Winner van de Aquatech Innovation Award 2023 gekozen.

De stem van de waterprofessional

Ook de waterprofessional had een stem. Ze konden online hun persoonlijke favoriete genomineerde selecteren voor de Aquatech Community Award. De genomineerde met de meeste stemmen was Sanipure met hun innovatie Zero B. Zij zijn de winnaar van de Aquatech Community Award 2023.

Vier werelden vol actie

De vier nieuwe Aquatech Worlds gebaseerd op water uitdagingen werden enthousiast ontvangen en de bijbehorende kennisprogramma’s waren druk bezocht. De werelden omarmen de huidige trends in de waterindustrie en bieden bezoekers uitgebreide kennis die is afgestemd op hun specifieke interesses en wateruitdagingen. Met Clean Water World, Wastewater & Resources World, Industrial & Corporate Water World, en Digital World bundelden de Aquatech Worlds inhoud, uitdagingen en oplossingen. Het verwijderen van Pfas was dit jaar het meest besproken onderwerp.

Circular Economy Pavilion met GWI

Een opvallend onderwerp was de nadruk op circulaire wateroplossingen. Aquatechs knowledge partner Global Water Intelligence (GWI) bracht een schat aan kennis en coördineerde dit paviljoen. Bedrijven presenteerden vernieuwende ideeën en methoden voor waterhergebruik, waarbij het belang van gesloten watersysteem werd uitgelicht. De gepresenteerde innovaties in technologieën voor afvalwaterbehandeling zuiveren niet alleen water, maar mijnen ook waardevolle grondstoffen. Op het Aquatech Innovation Forum, het interactieve congres op de eerste dag van de beurs, spraken toonaangevende internationale waterbedrijven uitgebreid over circulariteit.

Van ontzilting tot smart water tot financiën en regulering Aquatech besteedde -als altijd- uitsluitend en gedetailleerd aandacht aan een scala van watergerelateerde onderwerpen. Exposanten presenteerden trots geavanceerde technologieën die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie, IoT en gegevensanalyse, en bieden oplossingen voor realtime monitoring van waterkwaliteit en nog veel meer.

De aanwezige water professionals bespraken de noodzaak van samenwerkingsinitiatieven tussen de publieke en private sector om wereldwijde wateruitdagingen effectief aan te pakken. Opvallend was de aandacht voor de rol van innovatieve financieringsmodellen om dit te realiseren.

De beurs belichtte ook de ontwikkelingen in energiezuinige ontziltingsprocessen, waarbij veel aandacht voor het minimaliseren van de milieueffecten van waterproductie.

Het belang van samenwerking

Volledig volgens van het motto van de beurs ‘Together we make water work’ ging Aquatech nog meer partnerships aan waaronder: Bluefield, Bluetech, European Desalination Society, Global Water Intelligence, Isle, IWA, KNW, NWP, RvO, Stowa, Water Alliance en WQA.

De cijfers

Aquatech verwelkomde 837 exposanten en een bezoekerniveau van 19.228, waarvan 68% internationaal uit 139 landen. Voeg daar het Forum en de aanwezige standhouders aan toe en het totale aantal waterprofessionals overstijgt meer dan 24.000 in vier dagen. De volgende editie van Aquatech Amsterdam verhuist naar maart en naar andere, grotere hallen. Voor in de agenda: 11-14 maart 2025!

Bron: Persbericht RAI Amsterdamhttps://www.rai.nl/