Strategisch partnerschap wekt Blue Energy op in het Life HyReward Project.

De Life HyReward RED pilot installatie is aangekomen in Alicante, Spanje. Een gecombineerd team van SACYR Water, REDstack BV en Pure Water Group heeft de installatie met succes in bedrijf gesteld, waardoor de eerste kilowatts Blue Energy zijn geproduceerd!

Omgekeerde elektrodialyse (RED) is een veelbelovende technologie om elektrische energie op te wekken uit zoutgradiënten. De Blue Energy die in dit proces wordt gegenereerd is een volledig hernieuwbare en duurzame, CO2 vrije energiebron die kan bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van de EU. Het technologieconcept dat binnen het Life HyReward Project zal worden gedemonstreerd maakt gebruik van de RED technologie om de energie te oogsten die beschikbaar is in de zoutgradiënt tussen zeewater RO reject water en behandeld afvalwater van een afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Eerste fase

De operatie in Alicante is slechts de eerste experimentele fase van dit project. In een zeewater RO installatie wordt de Blue Energy productie getest en geoptimaliseerd uit het zoutgradiënt tussen het zeewater RO reject water en het productwater. De tweede fase zal worden uitgevoerd op Mallorca, waar de installatie onder de werkelijk bedoelde omstandigheden zal worden getest. Dat wil zeggen, Blue Energy opwekken uit het zoutgradiënt tussen zeewater RO reject water en behandeld afvalwater van een afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Het project, geleid door Sacyr Water, wordt mede ontwikkeld door een multidisciplinair consortium bestaande uit de Nederlandse zusterbedrijven REDstack en Pure Water Group.

Bron: Pure Water Group