Paques Biomaterials haalt € 14 miljoen op voor natuurlijk alternatief voor plastic 

Paques Biomaterials heeft een nieuwe financieringsronde afgerond waarmee € 14 miljoen euro is opgehaald om de volgende stap te zetten in de productie van een biopolymeer dat wel de voordelen heeft van plastic, maar niet de nadelen. Onder de investeerders zijn de impact investeerder Invest-NL en de NOM.  

Ruim tien jaar geleden startte, in samenwerking met de Technische Universiteit Delft, de ontwikkeling van deze biopolymeer uit afvalwater binnen het bedrijf Paques in Balk. Drie jaar geleden is de technologie ondergebracht in Paques Biomaterials. Met het opgehaalde kapitaal in deze financieringsronde kan de onderneming opschalen door een Caleyda Extractie Faciliteit te bouwen in Emmen. Hier wordt het ruwe PHA geëxtraheerd tot een hoogkwalitatief biopolymeer met de merknaam Caleyda dat voor een breed scala aan toepassingen gebruikt kan worden. Voornamelijk omdat het product 100% biologisch afbreekbaar is in elke natuurlijke omgeving zonder dat het schadelijke microplastics achterlaat.

Technologie

In de afgelopen drie jaar is de technologie achter het product Caleyda verder ontwikkeld, waarbij bacteriën in organische reststromen het biopolymeer PHA produceren. Paques Biomaterials heeft haar technologie uitgebreid getest op laboratorium- en pilotschaal en in 2022 in samenwerking met vijf Nederlandse waterschappen en afval- en energiebedrijf HVC een demo-installatie gerealiseerd in Dordrecht. Daarnaast is het bedrijf in 2023 diverse samenwerkingen aangegaan, zoals met Kolon Industries in Zuid-Korea, circulair reststromenbedrijf Looop in Venlo, en met Senbis Polymer Innovations in Emmen om de technologie verder te verfijnen. 

“Wij zijn ontzettend blij met het vertrouwen dat de investeerders hebben in onze technologie,” vertelt Joost Paques, co-founder en CEO van Paques Biomaterials. “Zij geven ons de mogelijkheid om op te schalen en de volgende stap te zetten in het creëren van een nieuwe, circulaire keten waarbij wij uit organische reststromen een natuurlijk alternatief voor plastic produceren. Deze financieringsronde biedt overigens nog ruimte voor nieuwe investeerders om in te stappen die willen investeren in een toekomst met duurzame grondstoffen.” 

Sytze Hellinga, investment manager NOM, zegt hierover: “Wij hebben de founders, Joost Paques en René Rozendal, leren kennen als gedreven en deskundig en vastberaden om van deze techniek een succes te maken. Ook wij zien grote mogelijkheden voor PHA en zien voor ons dan ook een rol weggelegd om op dit moment deze vervolgstap mede te financieren. Hiermee komen we weer een stap dichter bij een natuurlijk alternatief voor plastic.”

Emma den Held, investment manager bij Invest-NL: “Onze investering in dit veelbelovende alternatief voor fossiele plastics toont ons vertrouwen in de kracht van innovatie. De oplossing van Paques Biomaterials is volledig circulair en gaat de verspreiding van microplastics tegen. Met een gepatenteerde technologie, een groot potentieel marktbereik en een sterk managementteam, zijn we ervan overtuigd dat we met onze investering een belangrijke bijdrage leveren richting een circulaire economie.”

Energiefonds

Onderdeel van deze investeringsronde is ook een lening van Energiefonds Drenthe. “Energiefonds Drenthe heeft zich heel flexibel opgesteld en ook goed meegedacht over hoe deze lening er voor ons het beste uit kon zien,” aldus Joost Paques. “Dit geeft ons maximale flexibiliteit, nu en in de toekomst.”

In de toekomst zal Paques Biomaterials een full-scale extractiefabriek bouwen waar het veelbelovende biopolymeer PHA op grote schaal (6 miljoen kg per jaar) geproduceerd gaat worden. De potentie voor PHA is enorm groot. Volgens de Europese branchevereniging European Bioplastics zal de wereldwijde vraag naar PHA de komende jaren exponentieel groeien. De wereldwijde markt voor bioplastics groeit naar schatting van 2,18 miljoen ton in 2023 naar 7,43 miljoen ton in 2028. Specifiek voor PHA betekent dat een groei van honderdduizend ton in 2023 naar 1 miljoen ton in 2028. Het is het doel van Paques Biomaterials om een groot marktdeel hierin te verkrijgen.

Bron: persbericht Paques Biomaterials