Donderdag 18 mei vond de eerste relatiedag van Cellvation plaats bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van Waterschap Noorderzijlvest (NZV) in Leek. KNN Cellulose en BWA (inmiddels CirTec B.V.) hebben hier een testinstallatie staan die onder de naam Cellvation cellulose uit wc-papier terugwint, dat als volwaardige grondstof hergebruikt kan worden in verschillende sectoren. De Water Alliance ondersteunde in de organisatie van deze dag.
“Deze bijeenkomst was bedoeld om eindgebruikers en mogelijke investeerders te laten zien dat wij echt een technologie hebben die werkt en marktrijp is,” legt Erik Pijlman, directeur van KNN Cellulose, uit. “Zo laat je zien dat je niet alleen maar een idee hebt, maar dat je er ook echt wat mee kan.” En dat beviel de bezoekers wel. Pijlman: “Het is nog te vroeg om namen te noemen, maar we hebben erg goede gesprekken gevoerd met potentiële investeerders en waterschappen. Ik heb positieve signalen van de aanwezige partijen gekregen, dus het was wat mij betreft een zeer geslaagde bijeenkomst.”
Momenteel wordt de grondstof voornamelijk gebruikt in asfalt rondom Groningen. “Asfalt is een succesvolle opstartmarkt voor ons,” gaat Pijlman verder. “Cellulose kan in veel meer sectoren gebruikt worden, zoals de bouw en de papierindustrie. Toevallig heb ik net een telefoontje gekregen (22-05 red.) dat het succesvol in de Waddenzeedijk op Ameland is gebruikt in opdracht van Wetterskip Fryslan.”
Samenwerking loont
Erg mooi aan het project is dat hier drie leden van de Water Alliance (NZV, BWA en KNN Cellulose) samenwerken. Bart Volkers, Manager projects and coöperation bij de Water Alliance: “Samenwerking is essentieel om technologische innovatie verder te kunnen brengen. In dit project hebben drie leden elkaar gevonden. De rol van NZV als launching customer helpt hierbij enorm. De stap van KNN Cellulose om aan de slag te gaan met innovatieve watertechnologie om nieuwe producten op de markt te brengen is dapper. Dit project is een goed voorbeeld van de rol van watertechnologie in een circulaire economie. De Water Alliance beweegt mee met haar leden en is zodoende meer en meer actief met projecten binnen de Circulaire Economie om haar leden te verbinden in succesvolle samenwerkingen.”
NZV is trots als launching customer te dienen voor Cellvation. Zo zegt Siebrand van der Wal, Communicatieadviseur bij NZV: “Het mooie van dit project is dat KNN Cellulose en BWA met Cellvation inhaken op een bestaand proces waarin wij als waterschap afvalwater reinigen en zij de kans en mogelijkheid zien daarop in te haken. Daarbij zien zij nog een basis om de gewonnen grondstof te gebruiken voor verdere doeleinden.”
De techniek om zeefgoed (gezeefde fractie, grotendeels bestaande uit cellulose) uit het afvalwater te filteren, komt bij CirTec vandaan. Cellvation, een gezamenlijke ontwikkeling van CirTec en KNN, gaat een stap verder, want daarmee worden in een aantal processtappen vaste delen uit rioolwater gezeefd, waarna de pure cellulose van verontreinigingen wordt ontdaan. Door de partijen omgedoopt tot ‘zeefgoud’, omdat het waardevolle grondstoffen betreft. KNN Cellulose ontwikkelt de markt om de cellulose te hergebruiken in onder andere asfalt.
De bijeenkomst was niet alleen voor de organiserende partners een succes. Ook de bezoekers waren goed te spreken over het idee. Zo zegt Klaas Kooistra, Investmentmanager bij de NOM: “Ik heb een aantal keer met Erik gesproken over deze technologie, dus wat mij hier brengt is vooral de interesse om het ook in levenden lijve te zien. En wat ik mooi vind aan dit soort dingen is dat het duurzaam is en toegevoegde waarde heeft voor een bestaand concept, zoals in dit geval rioolwaterzuiveringsinstallaties, en dat het ook commercieel haalbaar is. Vooral de combinatie tussen het maatschappelijke en het economische vind ik interessant.”
Aanleiding dat de relatiedag juist op dit moment plaatsvond, was omdat Cellvation op dit moment in een kritieke fase zit. “De technologie is nu zo ver dat deze opschaalbaar is,” zegt Pijlman. “Vandaar ook deze bijeenkomst. Het zou mooi zijn als steeds meer rwzi’s er gebruik van gaan maken. Ik heb goede gesprekken gevoerd en verwacht dat wij in 2018 een grote stap kunnen gaan maken, wie weet zelfs internationaal. Uiteindelijk is onze technologie toepasbaar in ieder land met wc-papier en een soortgelijke waterzuivering als Nederland.”