De Nationale Watertechnologie Week 2019 (NWTW) vindt op 19, 20 en 21 maart voor de vijfde keer gelijktijdig plaats met Aqua Nederland Vakbeurs in Evenementenhal Gorinchem. De conferenties worden sinds 2015 georganiseerd door de samenwerkende brancheverenigingen en netwerkorganisaties ENVAQUA, het Netherlands Water Partnership (NWP) en de Water Alliance met als doel: ondersteuning van het watertechnologisch bedrijfsleven in Nederland.
Het programma van de NWTW bestaat uit korte interactieve lezingen en workshops die gedurende Aqua Nederland Vakbeurs (19 t/m 21 maart 2019) plaatsvinden. Nieuw tijdens de NWTW zijn de dagelijkse guided tours, startend vanaf de Aqua Lounge, langs exposanten met innovatieve toepassingen en ontwikkelingen passend bij de thema’s. Vooraf aanmelden is verplicht en kan eenvoudig via www.nwtw.nl. Traditiegetrouw organiseert iedere kennispartner een eigen dag met elk een eigen actueel en relevant thema. Hieronder de thema’s met informatie van de bevestigde sprekers.
Dinsdag 19 maart: Is water nog wel zo veilig?
Op de dinsdag is dat ENVAQUA met: Is water nog wel zo veilig? Zo bespreekt Joke Cuperus van PWN hoe een waterbedrijf kan en moet anticiperen op de effecten van klimaatverandering voor de kwaliteit in drinkwatervoorziening. Aan het woord komen onder andere KWR-onderzoekers Erik Emke en Anthony Verschoor. Zij delen resultaten, voorbeelden en de laatste inzichten uit recent onderzoek over rioolwaterepidemiologie en het voorkomen van legionella in zuiveringen.
Woensdag 20 maart: Technologie van de toekomst vergt geen onderhoud
Op de woensdag volgt Water Alliance met het discussie prikkelende onderwerp: Technologie van de toekomst vergt geen onderhoud. Maintenance is tegenwoordig een hot topic, ook in de aqua-sector. Eén van de sprekers is Lisa Brand van LG Sonic. Ze vertelt over haar missie: chemicaliën vrije oplossingen voor water gerelateerde problemen met betrekking tot algenbloei. Ze vertelt onder meer hoe real-time monitoring en ultrasone technologie hier effectief voor ingezet kunnen worden.
Daarnaast is er aandacht voor kunstmatige intelligentie die gaat helpen bij het signaleren van onderhoud bij pompen. Hoe deze toekomstvisie nu snel werkelijkheid is geworden voor slimme conditiemonitoring vertelt Thomas Reijners van Semiotic Labs. Voor de conditiebepaling van drinkwaterleidingen is een nieuw concept ontwikkeld door Brabant Water en Acquaint. Roel Diemel van Brabant Water en Rudy Dijkstra van Acquaint delen dit concept dat gebaseerd is op innovatieve inspectietechnieken, een unieke toepassing, data science en gezond verstand.
Donderdag 21 maart: De stad als zelfstandig ecosysteem
De afsluitende dag is voor NWP en heeft als thema: De stad als zelfstandig ecosysteem. Met de groeiende steden en klimaatinvloeden stijgt zowel de vraag naar als de uitdaging van schoon en veilig drinkwater. Hier zijn oplossingen voor nodig. In een Engelstalige presentatie zoomt Mads Warming van Danfoss in op een baanbrekend voorbeeld van een volledig energie neutrale afvalwaterzuiveringsinstallatie van de tweede stad van Denemarken: Aarhus. Hij illustreert welke maatregelen in energiebesparing en energieproductie uit het water dit mogelijk hebben gemaakt.
Verder neemt Toon Boonekamp van Arcadis de aanwezigen mee in zijn presentatie langs alternatieven voor wateroverlast in de stad, water als middel tegen hittestress en hoe stedelijk water past in nieuwe trends zoals Urban Farming. Diederik van Duuren, winnaar van de Maastrichtse scriptieprijs 2018, weet dat transities nodig zijn voor een gesloten waterkringloop. Aan de hand van het Super Local project bij 125 woningen in Kerkrade, laat hij de maatregelen zien die de waterkringloop zo volledig mogelijk laten sluiten.
Kijk voor het volledige programma en registratie op www.nwtw.nl en/of www.aqua-vakbeurs.nl.