Het gebruik van waterstof als duurzame energiebron, en het transport ervan, wordt momenteel op diverse plaatsen onderzocht. Waterstof zal naar verwachting in de toekomst namelijk een belangrijke rol krijgen als energiedrager. HDM Pipelines is nauw betrokken bij een aantal van deze onderzoeken. Henry van der Bij, Chief Technology Officer bij HDM Pipelines, heeft een grote rol in de onderzoeksfase en hij vertelt hier meer over.
Hoe waterstof kan worden gebruikt
Naast elektriciteit, zonne-energie en windenergie als bron van stroom, speelt waterstof een belangrijke rol in de energie transitie. Deze vorm van brandstof kan worden gebruikt als voorstuwing of aandrijving. “Als voorbeeld: in het geval van opwekking van waterstof door windenergie wordt er via een elektrolyser stroom gemaakt en vervolgens wordt hiervan, in combinatie met water, waterstof geproduceerd. Dit wordt opgeslagen en kan in onder andere een auto, trekker of boot worden getankt”, vertelt Henry met een duidelijke passie voor zijn vak.
Onderzoek geeft duidelijkheid
Momenteel lopen er een aantal landelijke onderzoeken naar het gebruik van waterstof als brandstof én het transport er van. Dat laatste is nodig om met waterstof als brandstof ook daadwerkelijk een product te hebben dat voor iedereen bruikbaar is. HDM Pipelines is actief betrokken bij een tweetal van deze onderzoeken. Henry vertelt:
“We zijn bezig met onderzoeksprojecten om waterstof te kunnen transporteren via leidingen. Dus van een bron die het opwekt naar bijvoorbeeld een tankstation. Een aantal zaken waar we mee te maken hebben is: wat is de regelgeving omtrent het transport? Hoe is de samenwerking met en wat zijn de belangen van landeigenaren en de rest van de omgeving? Waar leggen we de leidingen aan? We hebben nu twee opdrachten lopen om dit te onderzoeken. Dat is best spannend!”
Waterstof heeft toekomst
Waterstof gaat ons helpen om in 2050 een CO2-neutraal energie- en grondstoffensysteem te hebben. Hier wordt in Nederland al hard aan gewerkt. Waterstof gaat een belangrijke rol als energiedrager krijgen. Een rol die nu ligt bij olie, aardgas en elektriciteit. “De verwachting is dat er straks meer waterstof toegepast gaat worden in de grotere industrieën, want we kunnen niet alle elektriciteit opwekken met alleen zonnepanelen of windenergie”, aldus Henry. “In de toekomst zullen windenergie, zonne-energie, waterstof en kernenergie naast elkaar gebruikt worden.
De gehele levenscyclus verduurzamen
Henry benadrukt dat het onderzoek van HDM Pipelines niet alleen gaat om het aanleggen van leidingen het transportgedeelte: “De gehele levenscyclus wordt hiermee verduurzaamd. Dat is een doel wat wij bij HDM Pipelines ook voor ogen hebben. En omdat we buiten de gebaande paden denken en werken met innovatieve en bewezen technieken kunnen we deze uitdaging aan. Onze kennis van asset management kunnen wij toepassen tijdens het beheer en onderhoud van waterstofleidingen. Zo zorgen wij ervoor dat er een gedegen systeem ligt na aanleg.”