H2MOTION en Aquacolor Sensors slaan handen ineen in strijd tegen blauwalg

Woensdag 24 mei is een Vortex 2.0 van H2MOTION in Vugt te water gelaten om algen te bestrijden. Hieraan is een Aquacolor Sensor bevestigd om de hoeveelheid algen, en daarmee resultaten, te kunnen meten. Dit is de eerste keer dat de twee Water Alliance leden samenwerken en het apparaat op deze schaal testen.

De vortexgenerator wordt getest in een plas bij Nieuw Annaland, een congrescentrum in Vugt. “Vorig jaar wilden de kinderen erin zwemmen. Toen heeft Waterschap de Dommel metingen gedaan, en bleek er ruim vijftig keer de norm aan algen in te zitten,” zegt André van den Broek, eigenaar van het landgoed. “Niet echt water waarin je lekker wilt gaan zwemmen. Via Waterschap de Dommel (tevens financier van dit pilotproject red.) kwam ik toen met Joost Jacobi, van H2MOTION in contact. Ik kwam er achter dat hij op zoek was naar een testterrein voor zijn Vortex 2.0 en ik was op zoek naar een oplossing tegen mijn algen. Dit is dus een win-win situatie als het werkt.”

Strijd tegen algen

Het apparaat is een grote, knalgroene, trechter waar het water via de bovenkant in stroomt, waardoor het vervolgens door een speciaal ontworpen waaier aan de onderzijde naar buiten geslingerd wordt. Hierdoor ontstaat een draaikolk. “Algen houden van stilstaand water. Door de vortex, in de volksmond draaikolk, komt er beweging in,” legt Jacobi uit. “Daarnaast meng je het warme water aan het oppervlak met het koude water onderin en zorg je ervoor dat er minder warme locaties ontstaan waarin alg floreert.” De kolk zorgt er ook nog eens voor dat er zuurstof aan het water wordt toegevoegd. Blauwalg, een gevaarlijke algensoort, gedijd namelijk goed in zuurstofarm water. Zuurstof toevoegen dringt dus blauwalg-ontwikkeling terug en zorgt in het algemeen voor een verbeterd aquatisch milieu.”

Mateo Mayer, van Aquacolor Sensors, bevestigd de uitleg van Jacobi. “Blauwalg neemt alle zuurstof weg uit het water, waardoor andere organismen sterven. Ze gedijen echter ook in heel zuurstofrijk water. Je zal hiermee dus nooit volledig blauwalg verslaan, maar je geeft de andere organismen een goede kans om terug te slaan.”

Aan de buitenkant zijn diverse sensoren geïnstalleerd door Mayer. “We hebben een Aquacolor Sensor en een zuurstof/warmtesensor geïnstalleerd. De Aquacolor Sensor meet aan de hand van groene, rode en blauw ledlampjes hoeveel algen er zijn. Blauwalg is bijvoorbeeld groen omdat het geen groen licht opneemt. Als de sensor dus meet dat er geen groen licht wordt opgenomen, is er sprake van veel blauwalg.”

Middenin de plas is een houten damwand geplaatst, zodat de ene kant van de plas als controlegroep dient. “Waarschijnlijk kunnen wij binnen een maand al resultaten zien,” zegt Mayer.

Volgens Jacobi hoeven wij ons geen zorgen te maken over de rest van het leven in de plas. “Ten eerste is de inlaat van de Vortex 2.0 aan de bovenkant voorzien van gaas, met een maaswijdte van 8×8 mm. Hierdoor houd je het gros van de aquatische fauna al tegen. Daarnaast zwemmen de meeste beesten juist weg van zoiets als deze generator. Ten slotte zullen de kleinste dieren die er wel doorheen passen én er per toeval in terechtkomen, het hoogstwaarschijnlijk gewoon overleven. Ook dit gaan wij monitoren.”

Samenwerking

Hoe is deze samenwerking ontstaan? “We kennen elkaar van de WaterCampus,” legt Jacobi uit. “We zijn beiden participant van Wetsus en kennen elkaar van het netwerk van de Water Alliance.” Mayer: “Wij zoeken bewust van dit soort samenwerkingen op. In plaats van mijn sensor overal los te verkopen, integreer ik hem in andere innovaties, om deze nog beter te maken. Je kunt de data gewoon van achter je laptop of op je smartphone inzien.”

Het installeren van beide apparaten neemt enige tijd in beslag, in de loop van de middag gaat deze het water op en kunnen de tests beginnen. “Het is de eerste keer dat wij op deze schaal testen,” legt Jacobi uit. “Eerdere test vonden voornamelijk in het lab plaats en vorige jaar op kleine schaal in een testvijver te Tilburg. De verbeterde Vortex2.0 variant is voor ons dus nog echt en experiment. Wanneer hij te water gelaten is, moeten we nog de juiste rotatiesnelheid afstemmen. Pas over ruim een maand, wanneer de resultaten zichtbaar zouden moeten zijn, kunnen we meer zeggen of het werkt.”