Geloven in je verbeelding, stippen zetten op de horizon en daar planmatig naar toe werken en altijd blijven nadenken hoe iets anders, beter kan; het zijn zo maar enkele conclusies die getrokken kunnen worden naar aanleiding van het internationale symposium WaterLink, dat de Water Alliance hield op donderdag 26 januari jl, in het WTC Expo in Leeuwarden. Een symposium waar ex Olympisch kampioen zwemmen Pieter van den Hoogeband ter inspiratie vertelde over zijn roemrijke carrière en waarin in de vorm van acht themasessies vertegenwoordigers uit de internationale watertechnologie sector bij elkaar kwamen en kennis deelden. De WIS Award, de stimuleringsprijs voor innovatie op het gebied van watertechnologie, werd in de wacht gesleept door Wafilin Systems.
Het Leeuwarder bedrijf (gevestigd op de WaterCampus) won de prijs met de innovatie ‘Concentrating Milk’. Hierbij kunnen melkveehouders al op de boerderij de melk snel en goedkoop indikken. Daardoor worden veel transportkosten bespaard. Daarnaast kan de boer het overgebleven water hergebruiken. Wafilin Systems krijgt als prijs een pakket voor marketing en communicatie, waarmee de innovatie (internationaal) gepromoot kan worden.
Vlak voor de bekendmaking van de WIS-prijs overhandigde Hein Molenkamp, directeur van de Water Alliance, een cheque van 2.500 euro aan het project ‘Because We Carry’. Een project, opgestart door drie Nederlandse jonge vrouwen die vastbesloten waren de leefsituatie voor vluchtelingen op het Griekse Lesbos te verbeteren. Lauren Lavoo nam de cheque dankbaar in ontvangst. Haar organisatie gaat het geld investeren in boilers voor water, zo vertelde ze.
Steeds internationaler
Met diverse sprekers en gasten uit maar liefst zestien landen (o.a. Engeland, Duitsland, Italië, de VS en China) kende het evenement meer dan ooit een internationaal karakter. Leeuwarder burgemeester Ferd Crone wist te melden dat de groei voorlopig nog wel door gaat, want in 2018, het jaar dat Leeuwaren culturele hoofdstad van Europa is, zal WaterLink samen worden gevoegd met het Wetsus Congres tot ‘The European Water Tech Week Leeuwarden 2018’ in september. De initiatiefnemers verwachten honderden internationale gasten.
Themasessies
Verbeelding was echter ook een onderliggend thema bij de acht themasessies, waar gasten werden uitgedaagd om van gedachten te wisselen over tal van onderwerpen op het gebied van watertechnologie. Onder leiding van internationale en nationale experts kwamen thema’s aan bod als energie en water, bestrijding van Blauwalg, watermonitoring-technieken, triple helix-samenwerking (dat wil zeggen: samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven), internationale marketing van watertechnologie, recycling in water, festivals als levend laboratorium voor innovaties en bouwen aan een circulaire economie in de landbouw, met behulp van watertechnologie.
Directeur Molenkamp kijkt tevreden terug op het symposium. “Doel van WaterLink is als altijd informeren en inspireren. Want vanuit die inspiratie ontstaan de beste contacten. Net als andere jaren hebben we geprobeerd dat te faciliteren, met een programma waar inspiratie in zit, maar ook de mogelijkheid om kennis uit te wisselen en te netwerken. Dat alles is goed gelukt. Verder ben ik blij dat er dit jaar al tientallen buitenlandse gasten op ons symposium afkwamen. Een prachtige springplank voor ons initiatief om in 2018 in samenwerking met Wetsus nóg grootster uit te pakken tijdens de ‘The European Water Tech Week Leeuwarden 2018’.”