Wafilin Systems wint WIS-award 2017

Na een spannende finale met zeven deelnemers heeft Wafilin Systems donderdag 26 januari met de innovatie ‘Concentrating Milk’ de WIS Award (Water Alliance Innovation Stimulation Award) gewonnen. De innovatie-stimuleringsprijs, die de Water Alliance jaarlijks uitreikt, werd tijdens het internationale symposium WaterLink in het WTC Expo Leeuwarden in de wacht gesleept. Concentrating Milk is een innovatie waarbij melkveehouders al op de boerderij de melk snel en goedkoop kunnen indikken. Daardoor worden veel transportkosten bespaard. Daarnaast kan de boer het overgebleven water hergebruiken. Waflin Systems krijgt als prijs een pakket voor marketing en communicatie, waarmee de innovatie (internationaal) gepromoot kan worden.

De prijs werd in de wacht gesleept na een spannende finale, waarbij het na drie kwartier pitchen tijd was om te stemmen. Zowel het publiek – bestaande uit allemaal internationale deskundigen – als de jury, bestaande uit Cees Buisman (Wetsus), Cora Uijterlinde (STOWA) en Willem Buijs (Hatenboer Water), mochten hun stem uitbrengen. De jury en het publiek waren het niet helemaal eens over de winnaar, maar uiteindelijk heeft Wafilin dankzij een meerderheid van het publiek gewonnen.

Voor Aquacolor Sensors van ondernemers Frank Akkerman en Mateo Mayer was een eervolle tweede plaats gereserveerd. Daarmee werd het bedrijf de ‘runner up’. Gesponsord door Wetsus mag de deelnemer nu gratis meedoen aan de WaterCampus Business Challenge, in maart 2017.
Het bedrijf toonde een systeem dat real-time waterkwaliteit kan meten en eigenhandig zuiveringsmechanismen kan aansturen. Met name bij de controle van lange leidingsystemen, zoals in boerderijen helpt de uitvinding biofilm tegen te gaan.