SolteQ Energy naar Bonaire en Kaapverdië

Internationale stappen voor SolteQ Energy. Met hun FreshWaterMill maakt het bedrijf waterontzilting mogelijk middels een hydraulische windmolen. Efficient gebruik van windenergie, onafhankelijk van het elektrische netwerk.

Windmolenproject van XS2Solar en Solteq Energy op Kaapverdië, Sao Vincente

XS2Solar gevestigd te Den Haag en Solteq Energy bv gevestigd te Leeuwarden hebben gezamenlijk een windmolen en waterontziltingsproject gescoord in Kaapverdië, Sao Vincente voor een garnalenkwekerij Fazenda de Camarao. Het betreft een gereviseerde Lagerweij windmolen (80 kW) en een revers osmosis systeem van Hatenboer-Water (24 m3/dag water). De garnalenkwekerij wil graag duurzamer functioneren en minder afhankelijk zijn van het lokale energiebedrijf.

XS2Solar/SolteQ hebben tevens van Unido (United Nations International Developmenet Organisation) together with the GEF (Global Environment Facility) een subsidie gekregen voor duurzame projecten op Kaapverdië, waarvan dit een eerste is en waarschijnlijk nog een aantal zullen volgen. De gehele installatie zal begin 2021 in bedrijf worden gesteld.

Solteq/DutchFreshWaterMill verwerft waterontziltingsopdracht uit Bonaire

SolteQ Energy heeft een contract verworven van Mi Sapatu op Bonaire voor de levering van een FreshWaterMill windmolen gedreven ontziltingsinstallatie. Dit wordt gebruikt om een gebied waar geen wateraansluiting is te voorzien van veilig water voor een kippenfarm en de ontwikkeling van landbouw ter plaatse.

Bonaire is een zeer droog eiland met periodes van 8 maanden zonder regen, maar de grond is erg vruchtbaar en kan goed gebruikt worden voor landbouw als er genoeg water is. Delen van het eiland zijn niet aangesloten op een waterleiding en de watertrucks die rondrijden zijn duur en niet altijd even betrouwbaar.De DutchFreshWaterMill installatie maakt gebruik van de passaatwind door zeer efficiënt de windenergie om te zetten om de ontziltingsinstallatie aan te drijven en mede te helpen aan de zelfverzorging van Bonaire waarbij Mi Sapatu een leidende rol wil spelen. Het geproduceerde water zal in eerste instantie gemiddeld 70 m3/dag bedragen hetgeen een reuze stap voorwaarts is (54x) t.o.v. de huidige 9m3/week die via de watertrucks wordt geleverd. De geleverde ontziltingsinstallaties zijn van Lenntech en Hatenboer-Water.

Voor SolteQ Energy is dit een mooi project om in het Caribisch gebied, waar overal behoefte is aan betaalbaar water, een werkend model te hebben. Dit betekent voor SolteQ Energy een welkome stap uit de Corona dip.

Info te zien op www.dutchfreshwatermill.com of te vragen bij Herre Rost van Tonningen, hrvt@dutchfreshwatermill.com, 0653234443.