Toeval: medicijnresten uit water gezuiverd

 ‘ Per ongeluk’ stuitte Water Alliance lid NieuWater in Emmen op een middel om medicijnresten uit het oppervlaktewater te zuiveren. Echter, hoe ze dat trucje voor elkaar kregen, dat weten ze nog niet.

Directeur Gerrit Veenendaal kan de humor wel inzien van deze gelukkige toevalstreffer van de waterzuivering. Het engtes wat vaststaat is dat de combinatie van koolstof en zuurstof een belangrijke rol speelt “ Hoe precies, dat onderzoeken we momenteel,” zegt de directeur van NieuWater wachtend.

Zuiveren met membranen

NieuWater, opgericht door Waterleidingmaatschappij Drenthe en Waterschap Vechtstromen, zuivert in zijn Puurwaterfabriek in Emmen rioolwater tot ultrapuur water, dat weer als stoom wordt ingezet door de NAM bij de oliewinning in Schoonebeek.

“Het water maken we schoon met behulp van membranen”, legt Veenendaal uit. Dit zijn zeer fijnmazige zeefjes met gaatjes van ongeveer een tienduizendste millimeter. Ze houden alles tegen: slib, bacteriën, maar ook verschillende zouten. “ Probleem met de membranen is dat de bacteriën zich aan de buitenzijde gaan hechten. Je krijgt ze er maar moeilijk vanaf. En het gebruik van chemicaliën is voor ons taboe, we zullen zo schoon mogelijk werken.”

Alternatief

Een bedacht alternatief was het plaatsen van filters met koolstof voor de zeefjes. “Juist, hetzelfde sterk absorberende materiaal dat ook in de bekende Norittabletjes zit. Verder voegen we nog wat zuurstof toe en het werkt als een tierelier.” Verrassend genoeg bleken de filters meer te doen. “Tot onze verbazing braken ze ook medicijnresten in het water af. Na metingen bleek ruim 80 procent van deze stoffen te zijn vernietigd.”

Voor NieuWater is het alleen een raadsel hoe de afbraak van medicijnresten precies in zijn werk gaat. “ We weten niet hoe, alleen maar dat het werkt. Speelt een chemische reactie een rol of ligt het aan de zuurstofdosering? We weten het niet.” Twee promovendi bij Wetsus ( onderzoeksinstituut voor watertechnologie) in Leeuwarden onderzoeken inmiddels het hele proces.

140.000 kilo

Jaarlijks komt minstens 140.000 kilo resten van medicijnen in het oppervlaktewater. Dat is slecht voor het weerleven en lastig voor de bereiding van drinkwater. Onderzoekers van de Radboud Universiteit van Nijmegen sloegen vorig jaar alarm over de sterk toegenomen hoeveelheid medicijnresten in het oppervlaktewater. Volgens hen zijn de milieurisico’s tien tot twintig keer hoger dan in 1995.

Bron: Dagblad van het Noorden