Op 8 juli kwamen 81 geïnteresseerden bij elkaar voor de TechTalk over Koelwater in de toekomst, georganiseerd door de Envaqua Expertgroep Koelwater met ondersteuning van Water Alliance. Met stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering en strengere milieueisen, wordt een oplossing voor het verminderen van het gebruik van water en het bestrijden van de lozing van met chemicaliën vervuild koelwater steeds belangrijker.
Wilfried Spierenburg van LyondellBasell schetste de problematiek en de gevolgen van een hogere koelwatertemperatuur, zoals hogere CO2-uitstoot, toename van het koelwaterverbruik door meer verdamping en hiermee gepaard gaande toename van vervuild koelwater. Anderzijds vormt wetgeving, zoals de KRW en de Europese richtlijnen vastgelegd in de BREF, een andere uitdaging voor de gebruikers van koelwater. De eisen zullen alleen maar strenger worden.
Toepassingen
Na de probleemschetsing gingen een aantal experts in op verschillende toepassingen om koelwater te behandelen. Liévin De Vriese van Sigura besprak de mogelijkheden van het combineren van dimethyldantoin (DMH) en chloor. Die combinatie komt door natuurlijk proces in de biofilm, waardoor de biofilm van binnenuit wordt aangepakt. Een groot voordeel van deze combinatie is dat de hoeveelheid chloorbleekloog, het standaard biocide dat bij koelwaterbehandeling gebruikt wordt, aanzienlijk kan worden verlaagd.
Edwin Jonker van Kemira ging vervolgens in op macrovervuiling waarbij de focus lag op zebramossels en de mogelijke bestrijding via permierenzuur (kleurloze vloeistof met sterk oxiderende eigenschappen) als alternatief voor oxiderende biocides. Permierenzuur werkt al bij lage concentraties en heeft een snelle responsietijd en werkt bij zowel macrofouling als bijvoorbeeld tegen het optreden van Legionellagroei in koelwater.
Dipslides
Vervolgens gingen Michel Zweers en Maikel Latten van Hach in op het real time meten van ATP en de voordelen ten opzichte van conventionele technologieën. De momenteel meest gebruikte methode om de hoeveelheid biologie in koelwater te meten is die waarbij dipslides worden gebruikt. Dit is een methode die weinig nauwkeurig is en daarbij veel tijd vraagt voordat het resultaat van een meting bekend is. Continue ATP-metingen die al op sommige koelwatersystemen worden toegepast, hebben deze nadelen niet.
Annick Schellekens van Suez gaf een toelichting op de E.C.O. Film technologie (Engineered Carboxylate Oxide), een fosfaatvrije chemische behandeling van koelwater. De E.C.O. Film technologie voldoet aan de strengere eisen voor fosfaatlozing, heeft mede daardoor minder impact op het milieu en vermindert de microbiologische groei in koelwatersystemen en het waterverbruik.
Sandor Peper van RWB presenteerde een technologie, waardoor koelwater chemicaliënvrij kan worden gezuiverd en tevens waterbesparing oplevert. Met de door hen op de markt gebrachte SRCT-unit die werkt op basis van elektrolyse, worden kalk- en magnesiumzouten (tijdelijke hardheid) geforceerd neergeslagen en met een gepatenteerd systeem automatisch afgescheiden. Door elektrolyse van de in het koelwater aanwezige chloride omgezet in actief chloor, dat biofouling voorkomt.
Ten slotte
Ten slotte gaf Gerard van Houwelingen van Royal HaskoningDHV een toelichting op de doelstelling om de industriële watercyclus te sluiten. Voortbordurend op de oor KWR uitgevoerde studie naar de voordelen van verregaande voorbehandeling van koelwater, waarbij verschillende technieken een rol kunnen spelen, werden aanvullende oplossingen gepresenteerd hergebruik van procesafvalwater en regenwater als koelwater en ook het aanbieden van een oppervlak waar afzettingen geen kwaad kunnen, zoals in een korrelreactor. Elk van deze oplossingen heeft zijn voordelen en beperkingen, maar verdere ontwikkelingen in de toekomst zijn noodzakelijk.
Samenvattend mag gesteld worden dat de gebruikers van koelwater en de watertechbedrijven als gevolg van gewijzigde inzichten en wetgeving de komende jaren grote veranderingen te wachten staan. Overgaan op chemicaliënvrije koelwaterbehandeling lijkt op dit moment zeker niet in alle omstandigheden mogelijk. Er zal nog veel onderzoek moeten worden uitgevoerd en praktijkervaring moeten worden opgedaan om zo ver te komen. Niet ondenkbaar is dat het de komende decennia duidelijk wordt dat het gewoon niet altijd mogelijk is koelwaterproblemen te voorkomen zonder daarbij chemische waterconditionering toe te passen.
Presentaties
Klik op de naam van de spreker om de presentatie te openen in een nieuw tabblad:
Wilfried Spierenburg (LyondellBasell)
Michel Zweers en Maikel Latten (Hach)
Gerard van Houwelingen (Royal HaskoningDHV)