Het Brabantse waterbedrijf Pure Water Group levert milieuvriendelijke EDI systemen aan verschillende industrieën over de hele wereld. Pure Water Group speelt daarmee in op de groeiende behoefte naar ultra puur water dat op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. “Deze manier van water behandelen komt de gezondheid, veiligheid en het milieu ten goede”, aldus Pieter Hack, CEO van Pure Water Group.
De EDI technologie is een geavanceerde en duurzame technologie voor de productie van High Purity en Ultra Pure Water. EDI dit doet zonder chemische regeneratie. Tijdens het proces wordt de ionenwisselaarhars doorlopend geregenereerd met behulp van gelijkstroom. In vergelijking met conventionele systemen verlaagt dit faciliteitkosten, zoals apparatuur voor het neutraliseren van afval, en operationele- en onderhoudskosten.
“EDI is een systeem om de allerlaatste beetjes zouten uit waterstromen te halen”, vertelt Hack. “Het is een combinatie van een elektro desalinatie installatie en een ionenwisselaar. Bij elk project is de invulling net even anders. Wij weten hoe we de juiste module moeten selecteren voor het soort water en het proces daar omheen. Want je kunt wel een goede module hebben, maar als die na twee jaar vervangen moeten worden, is dat niet duurzaam. De modules die wij inbouwen in onze systemen gaan gemiddeld 7 tot 10 jaar mee.”
Zo leverde het bedrijf drie EDI systemen aan een waterzuiveringsinstallatie van een energiecentrale in Bangladesh. Het Aziatische land poogt de afhankelijkheid van aardgas te verminderen en bouwt daarom de eerste kerncentrale van het land. “Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft geen elektriciteit. Het deel van de bevolking dat wel beschikt over elektriciteit krijgt regelmatig te maken met stroomonderbrekingen. Het maakt de behoefte naar elektra groot”, vertelt Hack.
Pure Water Group werkt als distributeur veel in het Midden-Oosten, Australië en Europa. Maar ook in Midden-Amerika is het actief. “In Costa Rica verkregen we een contract voor het leveren van vier systemen bij een klant in de elektronica-industrie. De klant had een consistente toevoer van ultrapuur water nodig om contaminatie van het product te voorkomen.” Pure Water Group optimaliseerde de systemen, waardoor de klant met een terugwinning van meer dan 97,5 procent werkt. Zo minimaliseert het waterverliezen en behaalt het een hoger rendement.
Ondertussen blijft Pure Water Group zich door ontwikkelen, zegt Hack. “Naast de EDI procesunits ontwerpen en leveren we ook andere systemen, zoals ultrafiltratie, omgekeerde osmose, membraan ontgassingsmodules, thermische desinfectie en uv-systemen. Daarnaast zijn we druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe technieken. Denk hierbij aan een geoptimaliseerde ED-module voor de ontzouting van brak water en een innovatief systeem om ammoniak terug te winnen voor de productie van nieuwe producten.”