Meten van kleverig vetmengsel van vetscheiders? Elektromagnetische flowmeter met niet natte capacitieve elektrodes meet ook bij zeer lage geleidbaarheid, lees hoe een waterbedrijf het vetmengsel kan verrekenen en het doseerproces kan optimaliseren en zo steeds meer zelfvoorzienend is in de energielevering.
Achtergrond
Een waterbedrijf exploiteert een rioolwaterzuiveringsinstallatie voor ongeveer 90.000 inwoners. Om in eigen energie en warmte te voorzien beschikt het bedrijf over een gecombineerde warmte- en energie-unit, gevoed door biogas. Het rioolslib van de zuivering wordt gebruikt voor de biogasproductie. Om het biogasrendement van het rioolslib te optimaliseren worden in de vergistingstoren externe koolstofbronnen, waaronder een vet/water mengsel van o.a. vetscheiders, toegevoegd.
Meetvereisten
De klant gebruikte conventionele elektromagnetische flowmeters (EMF’s) voor verrekening van de hoeveelheid geleverd vetmengsel. Echter, het vet/watermengsel is laag geleidend en laat een laag achter op de wand van de leidingen. Resultaat, de elektrodes van de EMF’s raken deels of geheel geïsoleerd en de meting is onbetrouwbaar.
Oplossing
KROHNE zorgde voor een oplossing door de bestaande EMF’s te vervangen door twee unieke OPTIFLUX 7300C (DN80) flowmeters. Deze EMF’s beschikken over niet natte capacitieve elektrodes, gemonteerd achter een keramische liner. Het capacitieve meetprincipe maakt het mogelijk om te meten bij zeer lage geleidbaarheden, en het meetsignaal wordt niet beïnvloed door vetaanhechtingen of andere vervuilingen.
Voordeel voor de klant
In tegenstelling tot conventionele EMFs, garandeert de OPTIFLUX 7300 een stabiele meting van het vetmengsel. De klant kan zo transparant de hoeveelheid vet verrekenen en het doseerproces efficiënt laten verlopen, met de best mogelijke gasopbrengst. De operator is hierdoor een stap dichterbij het doel, zelfvoorzienende energielevering voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie.