EIP Water Conference in Leeuwarden groot succes

Na twee eerdere edities in Brussel en Barcelona was Leeuwarden op woensdag 10 februari gastheer van de Water Conference van het European Innovation Partnerschip (EIP) on Water. Ruim 700 waterexperts uit meer Melanie Schultz van Haegen at EIPT Water-100216JE7474 (005)
dan zestig landen kwamen naar Stadsschouwburg De Harmonie om te luisteren naar inspirerende sprekers en om van elkaar te leren.

EIP Water Conference in Leeuwarden: Volstrekt logisch

Als Capital of Water Technology was het eigenlijk volstrekt logisch dat de derde editie van het prestigieuze congres dit jaar in Leeuwarden werd gehouden. Dat stelde Marianne Wenning (Director for Quality of Life, Water & Air, Europese Commissie) in haar openingswoord. Andere sprekers, waaronder burgemeester Ferd Crone van de gemeente Leeuwarden, minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu), gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Henk Deinum van de gemeente Leeuwarden, deelden die mening.

Innovatie

Het centrale thema van de EIP Water Conference was innovatie. Op het rijkgevulde programma stonden meerdere sprekers. Daarnaast waren er op het podium van de Aegon-zaal interviews met internationale deskundigen op het gebied van water, zoals ondernemers, wetenschappers, en politici. Zij gingen onder meer in op de knelpunten die het investeren momenteel in de weg staan en bespraken mogelijke oplossingen. Keynote-spreker Mariana Mazzucato maakte ’s ochtends veel indruk. De econome, verbonden aan de University of Sussex en gespecialiseerd in innovatie, pleitte voor meer samenwerking (‘deals’) tussen de publieke en private sector, waarbij volgens haar de overheid innovaties nog meer moet stimuleren. Ook vond Mazzucato dat de waterwereld niet als sector moet worden gezien, maar dient te bestaan uit specifieke missies met concrete doelen. Van de ruim 700 namen op de deelnemerslijst kwam maar liefst 85% uit het buitenland. Het internationale gezelschap was de gehele dag met elkaar in gesprek, onder andere bij de vele informatiestands in de foyer van de schouwburg.

WaterCampus loopt internationaal voorop

“Dat was mooi om te zien”, aldus Cees Buisman, wetenschappelijk directeur bij watertechnologisch instituut Wetsus. Volgens Buisman draaide het bij de EIP Water Conference dan ook vooral om netwerken en het leren (kennen) van elkaar. “Samenwerking is belangrijk als het gaat om investeren in watertechnologie. Het is vandaag nogmaals duidelijk geworden dat we in Leeuwarden met de WaterCampus internationaal voorop lopen. Tien jaar geleden was het niet mogelijk geweest om een dergelijk congres hier te organiseren.”