Een Nijmeegse vierdaagse waarvan de eerste dag niet doorgaat door de hitte, drinkwaterbedrijven die adviseren zo min mogelijk water te gebruiken, en lage grondwaterstanden die zorgen voor verzakkingen van huizen.
Met een groeiende bevolking, meer landbouw en een economie die ook nog groeit is er een enorm tekort aan water. Dit zorgt voor kleine én grote problemen. De waterbedrijven zoeken naar uitbreiding van hun waterzuiveringsinstallaties, maar op korte termijn is dit niet mogelijk. Dus wordt er gevraagd om minder water te gebruiken. Geen tuin sproeien, zwembaden vullen of alleen de tuin sproeien tussen 22:00 – 07:00 om te voorkomen dat het water verdampt.
1200 miljard liter
Op dit moment gebruikt Nederland meer dan 1200 miljard liter drinkwater per jaar, dus is dit dan de juiste oplossing? Kunnen we wel uitbreiden, of kunnen we beter besparen?
Om een watercrisis te voorkomen moet de wereld anders gaan denken, volgens experts. Het advies is om geen water gebruiken als dat niet nodig is, hergebruiken waar mogelijk, regen water opvangen en bewaren voor drogere tijden. En als we het dan gebruiken en niet hergebruiken, dan moet het in ieder geval zuinig gebruikt worden.
Als we specifiek inzoomen op het water verbruik springt 1 ruimte boven alle anderen uit: de sanitaire ruimte. De sanitaire ruimte is een van de grootste verbruikers van water in zowel particuliere als zakelijke markt. Toiletten spoelen door met 6-8 liter drinkwater per keer, sommige zelfs met 9 of 10 liter drinkwater. Urinoirs gebruiken ook 5 liter. Bij een gemiddelde vochtinname van 1,5 tot 2 liter per dag, gaat een persoon gemiddeld 5 tot 8 keer per dag naar het toilet.
Dat betekent dat de 17 miljoen inwoners van Nederland in het beste geval (5 keer per dag, 5 liter per keer) in een jaar meer dan 155 miljard liter water aan alleen de toiletbezoekjes verspilt.
Sanitaire ruimte
Kan dit anders? Ja! In de afgelopen jaren is in Nederland 12 miljard liter water bespaard door bedrijven die veel beter omgaan met water in de sanitaire ruimte. Ingewikkelde oplossingen gebruikt? Nee, dit doen zij door watervrije urinoirs en vacuüm toiletsystemen. Een simpele aanpassing die zo geïnstalleerd is en meteen voor enorme besparingen zorgt.
Daarnaast is er ook een ander argument: water gespoelde toiletten en urinoirs zijn zeer onhygiënisch. Bij een water gespoeld toilet / urinoir zorgt het spoelen voor het ontstaan van nevel. Deze nevel zorgt dat bacteriën in de toiletpot op de bezoekers terechtkomen. Dit is het zogenaamde “Sneeze Effect”. Hiermee wordt een toiletruimte steeds viezer en zijn bacteriën uit de pot uiteindelijk te vinden op de muren, deuren, deurklinken en de bezoekers.
Is dat te voorkomen? Ja, want watervrije urinoirs hebben geen spoeling, dus hier is helemaal geen sprake van nevel. Een vacuüm toilet zuigt de lucht boven het water ook af, waardoor nevel niet kan ontstaan. Beiden voorkomen dus dat de gebruiker onder de bacteriën zit na een bezoek aan de sanitaire ruimte.
Kortom, duurzamer en hygiënischer, er zijn dus alleen maar voordelen! Grote fastfoodketens, academische ziekenhuizen en grote uitgaansgelegenheden, maar ook kleinere bedrijven zijn al over. De rest van Nederland volgt, maar om een watercrisis te voorkomen is versnelling van deze beweging nodig. Uiteindelijk zal elk bedrijf, klein of groot, hier mee gaan werken.
Doelstelling: 20 miljard liter
Met deze oplossingen heeft biocompact als doel gesteld om in 2025 meer dan 20 miljard liter water te hebben bespaard, en daarmee 1400 ton CO2. Op dit moment staat de teller op 12 miljard, dus zijn ze altijd op zoek naar bedrijven die zich willen aansluiten in deze beweging. Zo voorkomen ze samen de watercrisis! Sluit jij ook aan?