Den Haag, 23 Oktober 2019. Sinds vandaag heeft de gemeenschap Efoetsy in Madagaskar toegang tot veilig drinkwater via de zon en zee door een duurzame Nederlandse off-grid ontziltingstechniek. Madagaskar is één van de minst ontwikkelde landen in de wereld. De 3,000 inwoners van Efoetsy, in het droge Zuidwesten van het eiland, worstelen al jaren met toenemende waterschaarste door klimaatverandering. Dankzij het werk van de Nederlandse Stichting Elemental Water Foundation hebben ze nu dagelijks toegang tot 15,000 liters betaalbaar en veilig drinkwater, gemaakt uit de natuurlijke bronnen van de zon en zee.
Bijna 4 miljoen mensen wereldwijd hebben last van watertekort. Dat betekent dat twee derde van de wereldbevolking leeft in gebieden met een gebrek aan water. Op het Afrikaanse eiland Madagaskar hebben 11 miljoen mensen nog geen toegang tot veilig drinkwater. Het grootste gedeelte van deze mensen, ongeveer 85%, leven in afgelegen gemeenschappen.
Een van deze gemeenschappen in het Zuidwesten van Madagaskar is Efoetsy, welk minder dan 200mm regenval ontvangt per jaar. De 3000 mensen in en rondom het dorp leven in extreme armoede en leven van landbouw, vissen en het plukken van fruit en groente. In het dorp vinden we de enige middelbare school in de gehele regio, met plek voor 600 leerlingen. De manier van leven is hier steeds meer onder druk komen te staan door de afnemende regenval. Om aan water te komen moeten vrouwen en kinderen uren reizen. Hier komt nog bij dat dit water ondrinkbaar zout en vervuild is voor, welk tot ziekte leidt.
Een aantal jaar geleden, tijdens een surf-trip in Madagaskar, heeft Sid Vollebregt van dichtbij ervaren wat de gevolgen zijn van een tekort aan schoon drinkwater voor een lokale gemeenschap. Geïnspireerd door de hoeveelheid zon en de onuitputtelijke oceaan hebben Sid en zijn vriend Reinoud Feenstra, beide ingenieurs van de TU delft, een technologie ontwikkeld om de ontzilting te koppelen aan duurzame energie, zoals de zon. Wanneer zeewater kan worden omgezet in drinkwater door enkel zonne-energie, wordt het mogelijk om, op een duurzame manier, drinkwater tekorten op te lossen in afgelegen kustgebieden. Om het water betaalbaar te houden voor de inwoners van Efoetsy, hebben Reinoud en Sid een systeem ontwikkeld om 3x minder energie nodig te hebben voor het ontzilten.
Samen hebben ze besloten om de stichting ‘Elemental Water Foundation’ in het leven te roepen om de mensen die drinkwater het hardste nodig hebben te helpen. Deze ANBI gecertificeerde stichting heeft samen met de lokale partner Trans-Mad en gesteund door Wilde Ganzen het project weten te financieren om een geheel op zonne-energie werkende ontzilting systeem te installeren, dat 15,000 liter drink water per dag produceert voor de mensen in Efoetsy en omstreken.
Vanwege de geïsoleerde locatie van Efoetsy, het zoute grondwater in het omringende gebied en de bijna afwezige regenval is ontzilting op basis van zonne-energie een toepasselijke en verstandige oplossing voor watertekorten die heersen in de regio. De duurzaamheid van het project komt niet alleen door het gebruik van de zon en zee. Maar ook door de betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij het operationeel houden van de installatie en de distributie van het water, onder begeleiding van onze lokale partner Trans-Mad. Door het distribueren en verkopen van water, voor een prijs die de inwoners van Efoetsy kunnen betalen, zorgen we ervoor dat waarde wordt toegevoegd aan de gemeenschap en dat onderhoud kan worden gedekt, met als gevolg dat de inwoners nog lang van het drinkwatersysteem gebruik kunnen maken.
Vanaf vandaag hebben de inwoners van Efoetsy, een betrouwbare en veilige water voorraad die de gemeenschap zal voorzien van drinkwater voor vele jaren. Dit is natuurlijk heel goed nieuws. Echter zijn de 3000 inwoners niet de enige die last hebben van een tekort aan drinkwater. Er zijn nog veel meer gemeenschappen in het Zuidwesten van Madagaskar en duizenden gemeenschappen wereldwijd waar soortgelijke oplossingen een wereld van verschil kunnen maken. Elemental Water Foundation hoopt deze mensen te kunnen helpen.