Een wereldwijde primeur voor Hooghoudt: de distilleerderij uit Groningen is erin geslaagd om jenever te produceren van regenwater. Met de regenwaterjenever snijdt het mes aan twee kanten: én het is een oplossing voor de wateroverlast op bedrijventerrein Euvelgunne, én er wordt minder drinkwater gebruikt. Wethouder Chakor van de gemeente Groningen nam donderdagmiddag de eerste fles in ontvangst.
Limited edition
De eerste flessen ‘regenwaterjenever’ rolden onlangs van de band. Het gaat om een ‘limited edition’ van 700 flessen, die straks bij de ambassadeur slijterijen van Hooghoudt te koop zijn. De jenever is uniek: niet eerder is er waar dan ook ter wereld jenever gemaakt van regenwater.
Idee
Het idee voor het gebruiken van regenwater voor de productie van jenever kwam voort uit een gemeentelijk project waarbij het regenwater op het bedrijventerrein Euvelgunne wordt afgekoppeld van de riolering. Want: als het flink regent, is de wateroverlast op het bedrijventerrein, dat relatief veel verhard en geasfalteerd oppervlak heeft, groot. Hooghoudt zit op dit bedrijventerrein, en er werd onderzocht wat de mogelijkheden zouden zijn om ook bij de distilleerderij regenwater op te vangen.
Europese subsidie
Toen ontstond echter het idee om dat regenwater te gebruiken voor de productie van jenever. Dankzij het Europese VIDA project kwam er vervolgens geld beschikbaar om te onderzoeken of daadwerkelijk op een veilige manier kon. Dit VIDA-project ondersteunt mkb-bedrijven in de voedselindustrie bij innovaties waarmee ze het grondstoffenverbruik in hun productieproces kunnen verminderen.
Drop2Drink-unit
Het Hardenbergse bedrijf D2D Water Solutions, lid van Water Alliance, kreeg vanuit het project subsidie om aan te tonen dat het mogelijk was om het de hen ontwikkelde Drop2Drink-unit van regenwater drinkwater te maken, dat ook nog eens geschikt is voor gebruik in de voedselindustrie. “Deze Drop2Drink-unit zuivert het regenwater met een microfilter, actief koolfilter, membraanfilter (UF) en UVC-unit”, vertelt Johan Bel, mede-eigenaar van D2D Water Solutions.
Het project bij hooghoudt heeft aangetoond dat de innovatie van het Hardenbergse bedrijf geschikt is om zelf op een veilige manier drinkwater te maken. De unit is daarmee een oplossing voor een wereldwijd probleem: het tekort aan schoon drinkwater. Volgens Bel hebben 2 miljard mensen wereldwijd niet de beschikking over drinkwater. “Dat komt neer op een kwart van de wereldbevolking.” Bel zegt dan ook ‘apetrots’ te zijn op zijn innovatie, die dus een bijdrage kan leveren aan zowel het drinkwatertekort als wateroverlast. “En we zijn natuurlijk erg dankbaar dat Hooghoudt zo actief heeft meegewerkt aan dit project”, zegt hij. ‘”Alleen op deze manier krijgen innovaties een kans.”
Hooghoudt: “verrijking van de ambacht”
“Het creëren van de eerste jenever wereldwijd uit regenwater past perfect bij de ontdekkingstocht die Grietje en Hero Jan Hooghoudt in 1888 zijn gestart”, zegt Arno Donkersloot, algemeen directeur van Hooghoudt. “Alleen door te vernieuwen, uitdagingen aan te gaan en ten diepste te begrijpen waar je voor staat, kun je als familiebedrijf relevant blijven voor toekomstige generaties. Innovatie en technologie horen hierbij en verrijken.
Gemeente Groningen
De gemeente Groningen is heel blij met dit toonbare resultaat van duurzaamheid en circulariteit. ‘Wateroverlast wordt door het veranderende klimaat een steeds groter probleem in onze gemeente’, benadrukt wethouder Glimina Chakor (Duurzaamheid & Circulaire Economie) ‘Door schoon regenwater uit het riool te houden maken we Groningen stap voor stap duurzaam en klimaatbestendig. Ik vind het super dat we dit met zoveel verschillende partijen en bedrijven op Euvelgunne voor elkaar krijgen.’
Bron: persbericht D2D Water Solutions