Grijswaterrecycling voor een duurzame douche-ervaring
Schiltach, maart 2025.
Twee jaar geleden zorgde het “Green Vision”-badkamerconcept van de Hansgrohe Group voor veel belangstelling. Een veelgestelde vraag was wanneer deze futuristische badkamer, met tot wel 90 procent minder water- en energieverbruik, op de markt zou komen.
“Wij zien onze Green Vision als een inspirerende uitnodiging om ons watergebruik in het dagelijks leven opnieuw te doordenken en samen oplossingen te ontwikkelen die onze hulpbronnen sparen,” zegt Hans Jürgen Kalmbach, CEO van de Hansgrohe Group. “Samen met Hydraloop zetten we nu een belangrijke stap in de realisatie ervan. Op ISH 2025 kunnen bezoekers hun geavanceerde grijswaterrecyclingoplossing live ervaren op onze stand.”
In de Green Vision-badkamer werd douchewater al hergebruikt om het toilet door te spoelen. Op basis van deze visie werkt de Hansgrohe Group nu samen met het bekroonde Nederlandse scale-up bedrijf Hydraloop om een geavanceerd grijswaterrecyclingsysteem te introduceren. Hansgrohe heeft een lange traditie in duurzaam waterbeheer en bood al tussen 2003 en 2011 grijswaterrecyclingsystemen aan onder het merk Pontos. Pontos was een baanbrekende oplossing voor efficiënt waterhergebruik. Met de geavanceerde technologie van Hydraloop zet Hansgrohe nu de volgende stap in grijswaterrecycling door moderne innovaties zoals IoT-connectiviteit, minimaal onderhoud en verbeterde systeemefficiëntie te integreren.
Slim waterhergebruik met geavanceerde technologie
Het compacte, kastformaat behandelingssysteem verzamelt afvalwater uit douches, baden, wasmachines en condenswater van warmtepompen, airconditioningsystemen en wasdrogers – het zogenaamde grijswater – en reinigt en desinfecteert dit via een innovatief biologisch proces, waardoor het opnieuw bruikbaar is voor toepassingen zoals toiletspoeling, tuinirrigatie en de wasmachine.
“Het vinden van de juiste balans tussen gebruikerservaring, efficiëntie, hulpbronnenbesparing en wet- en regelgeving is een uitdaging. Steeds meer certificeringen voor duurzaam bouwen vereisen dat bouwprojecten voldoen aan duurzaamheidscriteria om een bouwvergunning te krijgen,” legt Hans Jürgen Kalmbach uit. “Wij zijn ervan overtuigd dat deze effectieve en betrouwbare oplossing het potentieel van grijswaterrecycling op het juiste moment ontsluit, vooral voor hotels, openbare en semi-openbare gebouwen en andere bouwprojecten met een focus op duurzaamheid. Daarnaast pleiten wij ook op politiek niveau voor meer meervoudig watergebruik. Circulaire oplossingen in gebouwen, waarbij water van verschillende kwaliteiten voor verschillende doeleinden wordt gebruikt, bieden enorme kansen. Om deze te benutten, moet het regelgevend kader worden aangepast om innovatie mogelijk te maken.”
Samenwerking als innovatie- en marketingversneller
Je horizon verbreden– een principe dat oprichter Hans Grohe zelf al omarmde. Door samen te werken met innovatieve en dynamische partners stimuleert de Hansgrohe Group de ontwikkeling van nieuwe, baanbrekende watertechnologieën en de snelle marktintroductie ervan. Hiermee versterkt het bedrijf zijn innovatieve kracht en positioneert het zich als pionier op het gebied van duurzame oplossingen, om zo actief bij te dragen aan het bestrijden van de water- en energiecrisis.
“We betreden innovatieve en duurzame productsegmenten. In het ‘Sustainable Living’-gedeelte van onze ISH-beursstand geven we een vooruitblik op deze ontwikkelingen,” zegt Hans Jürgen Kalmbach. “We presenteren innovatieve technologieën voor waterrecycling, warmteterugwinning en optimalisatie van drinkwater, die helpen om onze ecologische voetafdruk in het dagelijks leven te verkleinen.
Douchen gaat over veel meer dan alleen lichamelijke hygiëne – het is ook een moment van mentale verfrissing. Om ervoor te zorgen dat deze welzijnservaring niet ten koste gaat van waardevolle hulpbronnen, combineren we innovatieve waterbesparende technologieën met systemische oplossingen. Onze samenwerking met Hydraloop is hier een voorbeeld van: we herzien watergebruik op een duurzame manier, zonder concessies te doen aan design en comfort.”
Over Hydraloop
Hydraloop ontwerpt, produceert en verkoopt circulaire wateroplossingen, waaronder systemen voor grijswaterrecycling. Het Nederlandse bedrijf helpt wereldwijd om water- en energieverbruik te verminderen zonder in te leveren op comfort. Door lagere kosten en efficiënter gebruik van hulpbronnen maakt Hydraloop slimmer en duurzamer watergebruik mogelijk – nu en voor toekomstige generaties.
Het hoofdkantoor van Hydraloop is gevestigd in Leeuwarden, Nederland, en het bedrijf heeft een toegewijd team van 40 medewerkers verspreid over Nederland, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Australië. Gedreven door hun missie om een duurzamere wereld te creëren, blijft Hydraloop innoveren en de markt voor circulaire wateroplossingen leiden.
Kom langs bij de ISH 2025 in de Festhalle van Frankfurt (Hal 2, Stand A.02) en ontdek hoe grijswaterrecycling een onderdeel van de duurzame badkamer van de toekomst wordt.