De voedingsindustrie moet op allerlei manier verduurzamen. Onder andere de waterverspilling terugdringen en betere waterzuivering worden steeds belangrijker. Maar eindgebruikers in de voedingsindustrie vinden die een nieuwe technologie willen testen is vaak lastig.
34 ondernemers hebben in het voorjaar een start gemaakt met het testen van hun innovatie bij eindgebruikers in de voedingsindustrie. Hoe gaat hun innovatie deze industrie verduurzamen? Welke stappen hebben zij ondernomen om hun innovatie wél bij de eindgebruiker de kunnen testen, wat heeft dat tot nu toe opgeleverd? En welke hulp hebben ze daarbij nodig gehad?
Inspirerende voorbeelden die u verder gaan helpen uw technologie in de voedingsmiddelen industrie te implementeren. U krijgt handvatten mee om direct de eerste stappen te zetten naar het vermarkten van uw technologie binnen de voedingsindustrie. Ook als uw technologie nog niet markt klaar is, is dit Business Café voor u van belang.
Daarnaast pitcht de Dairy Campus één van de meest belangrijke water technologische uitdagingen binnen de melkindustrie en kunt u direct met de Dairy Campus in gesprek om te bespreken of en hoe uw innovatie een (deel van de) oplossing kan zijn voor het probleem.
Programma WCBC Watertech & Food
12.00 – 13.00 Inloop lunch
13.00 – 13.15 Introductie Water Alliance, VIDA en Dairy Campus
13.15 – 13.30 VIDA Facts & Figures
13.30 – 14.30 Watertech innovaties voor de voedingsindustrie – van prototype tot vermarkting
- Willem van Baak: Nul emissie van water en nutriënten in de glastuinbouw?
- André Mepschen: Water en chemicalien reductie in de Food & Beverage industrie
- Jos van Dalfsen: Het concentreren van melk op de boerderij
- Hans Wouters: Waterhergebruik in de voedingsindustrie: demonstratie van doekfilter als een rendabele en economische voorbehandeling voor RO membraan filtratie
14.30 – 15.00 Presentatie DairyCampus en bijbehorende casus
Evenals veel melkveebedrijven heeft ook Dairy Campus een uitdaging rondom afvalwater. Dairy Campus gebruikt voor haar 550 melkkoeien dagelijks 50-55m3 bronwater, grotendeels als drinkwater voor dieren. Dit water komt voor een groot deel terug in de vorm van urine en mest en uiteraard melk. De urine en mest wordt circulair ingezet als meststof voor het grasland. Daarnaast gebruikt Dairy Campus ook circa 10-12 m3 proceswater per dag voor het reinigen van melkinstallaties en tanks, melkstal en overige stallen. Onder de huidige wetgeving wordt dit proceswater geloosd op de mestkelders. Daarnaast komt ook een deel van het erf-afspoelwater uit de voersilo’s in de mestkelder terecht. Dit alles leidt tot verdunning van de mest (verminderde kwaliteit), en zorgt ook voor extra opslagkosten en kosten van aanwending. In deze casus gaan we dieper in op deze problematiek voor de melkveehouderij.
15.00 – 16.00 Paneldiscussie
16.00 – 16.30 Wrap-up
16.30 – 17.30 Netwerkborrel
Aanmelden
Deelname aan het event is kosteloos. Aanmelden kan via onderstaand formulier.