Wat zijn de succesverhalen? Wat werkt wel en wat niet? Wat is de stand van zaken met betrekking tot techniek, technologie en onderzoek? Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar inspireren? Tijdens het symposium bespreken we verschillende cases en wisselen we ervaringen uit.
Waar: Het Spoorwegmuseum
Wanneer: 14 september
Het ontwateren en afzetten van zuiveringsslib is voor de waterschappen (nog steeds) de belangrijkste en grootste kostenpost in het zuiveringsproces. Op dit moment wordt een aantal technieken en technologieën door waterschappen ingezet of onderzocht om kostenbesparingen te realiseren, denk hierbij aan:
• toevoegen van toeslagstoffen, zoals uit afvalwater teruggewonnen cellulose om de ontwatering te verbeteren.
• het verdergaand ontwateren door te drogen, zodat op transport en afzet kan worden bespaard en slib als brandstof kan dienen.
• het verminderen van de slibproductie door een voorbehandeling waarmee de omzetting in de gisting wordt verhoogd en ook nog eens meer energie kan worden opgewekt.
• het efficiënter inzetten van vlokmiddelen om te besparen op chemicaliën en het droge stofgehalte van het ontwaterde slib te verhogen.
Techniek, technologie en onderzoek
Wat zijn de succesverhalen? Wat werkt wel en wat niet? Wat is de stand van zaken met betrekking tot techniek, technologie en onderzoek? Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we elkaar inspireren? Tijdens het symposium bespreken we verschillende cases en wisselen we ervaringen uit. Het belooft een inspirerende dag te worden dankzij een gevarieerd programma met verschillende parellelsessies.
Programma
Programma 14 september
09:00 Ontvangst met koffie
09:30 Welkom en opening door dagvoorzitter dr. ir. Merle de Kreuk (TU Delft)
09:45 Een overzicht van de ontwikkelingen in de slibontwatering in de afgelopen decennia
10:15 Presentatie en toelichting parallelsessies
11:00 Pauze
11:30 Vervolg presentatie en toelichting parallelsessies
12.25 Netwerklunch en introductie Wall of Support
13:30 Parallelsessies
Sessie 1 – Ontwatering.
Gaan we door met de huidige technieken of zijn er ontwikkelingen die leiden tot betere resultaten (hoger %DS in slibkoek)?
Sessie 2 – Het drogen van ontwaterd slib.
Wat zijn de kansen van slibdroogkassen in Nederland? Hoe worden deze kansen beïnvloed door de inzet van restwarmte en zijn er andere droogtechnieken die slib kunnen drogen met een laag energieverbruik?
Sessie 3 – Poly-elektroliet.
Hoe zijn deze optimaler in te zetten en kan de werking worden verbeterd met toevoegen van kationen? Zijn er alternatieven, ‘Groene PE’, die duurzamer zijn dan de huidige synthetische PE’s?
Sessie 4 – Voorbehandelen slib en ontwatering.
Het voorbehandelen van slib voor vergisten zou ook moeten leiden tot een hoger %DS in de slibkoek na ontwatering. Is dit ook zo?
15:00 Pauze
15:30 Plenaire discussie en samenvatting
16:30 Afsluiting en netwerkborrel
Wall of Support
De Water Alliance ‘Wall of Support’ biedt de gelegenheid om innovaties, vragen en ideeën te delen doormiddel van een korte notitie op de ‘Wall’. Belangstellenden kunnen hierop reageren en contact leggen met de inzender.
De ervaring leert dat de ‘Wall of Support’ een laagdrempelige manier is om inhoudelijke discussies op gang te brengen en contacten tot stand te laten komen.
Na afloop inventariseert Water Alliance de in- en output en verspreidt deze informatie onder de deelnemers.
Op dit moment heeft het maximaal aantal deelnemers zich aangemeld. Helaas kunt u zich dus niet meer aanmelden.
Organisator van dit evenement
- Juliette Douglas
- +31 (0)683706450
- Liaison Business Development
- j.douglas@wateralliance.nl