Tot 2030 wil het kabinet 900.000 nieuwe woningen realiseren. Dat zal een extra belasting vormen voor de drinkwatervoorziening die nu al onder druk staat, waarschuwen de drinkwaterbedrijven.
De bedrijven in de Expertgroep Water Use in Built Environments leveren de technologie om in deze nieuwe woningen minimaal 20% water te besparen en tegelijkertijd energie terug te winnen uit warm water. Om die technieken te kunnen implementeren is het belangrijk dat het Bouwbesluit en Drinkwaterbesluit worden aanpast. Er dreigt een drinkwatertekort in Nederland, door de noodzaak om 900.000 nieuwe woningen te bouwen voor 2030. Dat is op de bestaande woning voorraad van circa 8 miljoen woningen, een toename van circa 10%. Drinkwaterbedrijven geven aan dat de bouw van deze extra woningen niet gerealiseerd kan worden met het huidige drinkwaterproductiesysteem.
Circulair handelen
Kunnen we dit oplossen door meer drinkwater te produceren en te distribueren? Ja, dat kan.
Het is de manier waarop we de afgelopen honderdvijftig jaar in de behoefte aan drinkwater
hebben voorzien. Maar het is lineair denken, in de tijd dat circulair handelen de
maatschappelijke norm is.
Dat kan anders. Het hoofdelijk verbruik kan -net als in België- teruggebracht worden van 130 liter per persoon per dag naar minder dan 100 liter per persoon per dag, een besparing van meer dan 20%. En hergebruik van huishoudwater en afvalwater leidt ook tot significante energiebesparing.
Expertgroep
De Expertgroep Water Use in Built Environments verenigt 17 technologiebedrijven die de technologie en kennis hebben om water binnen huizen en gebouwen opnieuw te gebruiken. Met een recycle douche (Upfallshower), met waterloze urinoirs (Biocompact), met kleine waterzuivering systemen voor regenwater (Mijn Waterfabriek), huishoudwater (Hydraloop) en afvalwater (Desah) en andere oplossingen.
De techniek is er. De vereniging van drinkwaterbedrijven VEWIN staat ervoor open. Op 26 september heeft de Expertgroep Water Use in Built Environments Tweede Kamer en Ministers Jetten, Harbers en de Jonge gevraagd het Bouwbesluit en Drinkwaterbesluit aan te passen om de toepassing van deze technologie mogelijk te maken. Morgen. Of nog liever vandaag.
ENVAQUA en Water Alliance vertegenwoordigen 200 Nederlandse water- en milieutechnologiebedrijven. Vanaf 1 januari gaan de organisaties verder onder de naam Water Alliance. De Expertgroep is één van de acht Expertgroepen.