Het Grote Watertechnologie Verkiezingsdebat 2023 biedt in slechts één uur inzicht in de standpunten van diverse landelijke politieke partijen met betrekking tot cruciale waterkwesties. Tijdens dit debat krijgen Kandidaat Kamerleden de gelegenheid om hun visie te delen over essentiële waterthema’s, variërend van verdroging en waterkwaliteit tot energiebesparing en water en hun impact op de toekomst van watertechnologie. Onze focus ligt op het aandragen van oplossingen, eerder dan het benadrukken van de verschillen tussen de partijen. Dit is de plek om uit eerste hand inzicht te krijgen in de standpunten die bijdragen aan een duurzame toekomst voor mens, water en milieu.
Werner Schouten van BNR Nieuwsradio leidt het debat
Werner Schouten leidt Het Grote Watertechnologie Verkiezingsdebat. Hij is een radiopresentator, voormalig voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging en directeur van de Impact Economy Foundation. Hij is een expert op het gebied van klimaat, generatiegerechtigheid, leiderschap, duurzaam ondernemerschap en klimaat. In 2020 stond hij bovenaan de Trouw Duurzame 100-lijst als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Je kunt Werner Schouten boeken als spreker via het Sprekershuys.
Onze line-up voor het debat
We hebben de landelijke politiek weten en enthousiasmeren om de visie van hun partij met ons te komen delen. Per thema zal een kandidaat Tweede kamerlid dieper ingaan welk beleid ze voor ogen hebben. De personen en politieke partijen die aanwezig zijn:
Drie maatschappelijke waterthema’s
Tijdens het Grote Watertechnologie Verkiezingsdebat behandelen we een drietal water thema’s die impact hebben op onze manier van leven en de keuzes die de politiek moet maken om die beheersbaar te maken. De thema’s staan hieronder uiteen gezet.
MINDER WATER VERBRUIKEN > Verdroging en drinkwaterbesparing
Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan door verdroging, te snelle waterafvoer, verzilting en een toenemende watervraag door een groeiende bevolking en economie. In Zuid en Oost Nederland hebben de drinkwaterbedrijven nu al moeilijkheden met de leveringsplicht, waardoor bedrijven zich niet kunnen vestigen. Het kabinet hanteert als doelstelling dat bedrijven en inwoners 20% minder drinkwater gaan gebruiken. De veilige toepassing van circulair water (met name grijs- en regenwater) in huizen en gebouwen kan daarbij een belangrijke rol spelen en het kabinet overweegt hierbij subsidiemogelijkheden. Ongeveer 73% van het drinkwater wordt geleverd aan huishoudens. Daarnaast zijn ook landbouw en industrie grote gebruikers van drinkwater.
GRATIS GELD > Energiebesparing en water
Het rapport van het Internationale Klimaatpanel (IPCC) en de Russische invasie in Oekraïne maken energiebesparing nog urgenter dan het al was. Bedrijven, verenigingen, gemeenten en gezinnen krijgen hun huishoudboekje niet meer rond door stijgende energieprijzen. Het verlagen van de vereiste temperatuur voor warm tapwater is in dit kader een interessante optie. Als je water minder hoog verwarmt heb je minder energie nodig. Door de temperatuur van warm tapwater te verlagen is het bovendien mogelijk om de moderne warmtepompen in huishoudens toe te passen op hun maximale rendement. Het kabinet onderzoekt op verzoek van de Kamer in hoeverre het mogelijkheid is de temperatuur van warm tapwater in woningen en gebouwen veilig te verlagen naar beneden de 60 graden. Op dit moment experimenteren diverse omgevingsdiensten met veilige toepassing, maar alle plannen voor landelijk praktijkonderzoek lopen vast, waardoor de implementatie stokt.
BETER WATER > Waterkwaliteit en biociden
De kwaliteit van ons grond- en oppervlakte water is erg belangrijk. Helaas bevat ons water nog te vaak medicijnresten, antibiotica en pesticiden. Watertechnologiebedrijven kunnen op een duurzame manier bijdragen aan een gezonder en duurzamer watermilieu en het verbeteren van de kwaliteit en gezondheid van het drinkwater. Helaas lopen duurzame startups en innovaties aan tegen lange wachttijden (7 jaar), hoge proceskosten (ca 1.8 miljoen) en vooral grote onzekerheid omdat ze vaak niet weten/te horen krijgen of hun product geldt als biocide of niet.
Het Grote Watertechnologie Verkiezingsdebat is met name interessant voor:
- Politici en beleidsmakers: Het debat biedt een platform waarop politici en beleidsmakers de standpunten van verschillende politieke partijen kunnen beluisteren en vergelijken met betrekking tot cruciale waterkwesties.
- Watertechnologiebedrijven en experts: Bedrijven en experts in de watertechnologiesector kunnen waardevolle inzichten opdoen over het politieke klimaat en de toekomstige beleidsrichting met betrekking tot watertechnologie.
- Milieuorganisaties: Milieuorganisaties kunnen de standpunten van politieke partijen over waterkwesties evalueren en deze gebruiken om hun belangen te behartigen en bewustzijn te creëren over milieukwesties met betrekking tot water.
- Wetenschappers en onderzoekers: Instanties die werken op het gebied van water en milieu kunnen waardevolle informatie verzamelen over de richting van het beleid en mogelijke onderzoekskansen identificeren.
Meld je hieronder aan om op locatie of via livestream te volgen
Kom op 8 november 2023 naar de Aquatech Amsterdam 2023 in de Rai Amsterdam – Hal 5 – Water World/Aquastage of volg het via de livestream. Je hoeft je alleen kosteloos hieronder aan te melden.
Kom je naar de Rai, meld je dan ook aan voor toegang tot de Aquatech Nederland 2023 vakbeurs. Aanmelden Aquatech Nederland kan online kosteloos via deze website.
Organisator van dit evenement
- Peter van der Linde
- +31 (0)625570009
- Branche Manager
- p.vanderlinde@wateralliance.nl