De snelle digitalisering van de verschillende sectoren vereist een structurele aanpak van cybersecurity: security by design. Zwakke cybersecurity vormt een risico voor de voorzieningen en daarmee ook voor de samenleving. Een voorbeeld daarvan is de recente hack bij een Amerikaans bedrijf, actief in olie-distributie.
Nederland heeft een achterstand en sectoren zullen moeten investeren om deze achterstand in te lopen voordat zich ernstige problemen voordoen. Samen met de Topsectoren Energie, Water & Maritiem, Life Science & Health en dcypher en ACCSS bundelen we de kracht voor cybersecurity uitdagingen.
Dit event richt zich op:
- Bedrijven en instellingen die actief zijn in de energie, water en zorgsector
- Bedrijven die ICT-oplossingen voor deze sectoren willen aanbieden (system integrators)
- Informatica onderzoekers (Universiteiten, HBO & MBO) betrokken bij cybersecurity en/of genoemde domeinen
- Toegepaste onderzoeksinstellingen
- Landelijke (betrokken departementen op de thema’s, uitvoeringsorganisaties), provinciale en regionale overheidsinstellingen.
Dit event is een thematische verdieping op het eerder gehouden event op 15 juni “Hoe kunnen de topsectoren een rol spelen bij het cyberveilig maken van Nederland?” georganiseerd door het platform dcypher waarin de urgentie en het belang van ‘een been bijtrekken’ op het gebied van cybersecurity wordt besproken.
Team dutch digital delta organiseert op 29 juni 2021 van 10:00 tot 12:00 uur een online event waar deelnemers doormiddel van gerichte workshops cybersecurity uitdagingen prioriteren die bedrijven en instellingen hebben in genoemde sectoren. Hiermee worden wetenschapsvraagstukken geformuleerd voor (gezamenlijke) programmering en werkt men aan pre-proposals om de uitdagingen aan te gaan.
Zet deze datum en tijd alvast in uw agenda!
Meld u direct aan door op deze link te klikken
Programma in hoofdlijnen
(10:00 – 10:30) Plenaire opening
De tafelgasten gaan in gesprek over het belang van cybersecurity voor Nederland. De boegbeelden van Topsectoren Energie; Water & Maritiem; Life Science & Health zullen ingaan op de specifieke uitdagingen voor hun sector.
Sprekers:
– Jeannine Peek
– Aiko Pras
– Thecla Bodewes
– Manon Janssen
– Carmen van Vilsteren
– Inald Langendijk
(10:30 – 11:30) Workshop sessies
Er zullen simultaan drie workshops plaatsvinden waarbij ingegaan wordt op specifieke problemen in de energie-, water- en zorgsector. Enkele sprekers en genodigden zullen deelnemen aan de workshops via Zoom.
– Workshop 1: Wind op Zee & Cybersecurity – wordt onze wind digitaal aangevallen?
Vanuit de Topsector Energie (TKI Wind op Zee en Programma Digitalisering) wordt gewerkt aan de voorbereiding voor de programmering voor 2022 op het gebied van cybersecurity en wind op zee. Er hebben al eerdere workshops plaatsgevonden met de sector zelf (o.a. IRO en Topsector Energie), waar een stuk vraagarticulatie uit is opgehaald. We zijn nu met name benieuwd hoe bijvoorbeeld de netbeheerders zich op dit gebied organiseren, hoe de samenwerkingsverbanden over de gehele keten heen zouden moeten worden vormgegeven en welke gebieden vooral niet vergeten mogen worden. Ook zijn we benieuwd naar de dwarsverbanden met onderwerpen als safety.
Sprekers: Harold Veldkamp
– Workshop 2: Digitalisering van de watersector – beveiliging en onderhoud
Om in de toekomst beter voorbereid te zijn op cyberaanvallen, is voor en door de watersector een programma opgezet. Nieuwe ICT-ontwikkelingen zullen ook toekomstige cybersecurity-risico’s met zich meebrengen. In de workshop wordt besproken welke stappen nodig zijn om de cybersecurity van de watersector toekomstbestendig te verhogen om te komen tot toepassing en vervolgonderzoek.
Sprekers: Jantienne van der Meij, Michiel Blind, Rene Marchal, Jan Piet Barthel
– Workshop 3: Gezondheid en zorg, meedoen en ertoe doen optimaliseren door data te versleutelen (Multi-Party Computation)
Om de zorg te verbeteren en betaalbaar te houden is meer inzicht nodig in (patiënt)data van verschillende zorgorganisaties om tot nieuwe behandelmethoden te komen. Multi-Party Computation is een slimme manier om hiervoor een database aan te leggen, waarbij cryptografische technieken zorgen dat data gedeeld kan worden zonder andermans data in te zien. Hoe werkt dit in de praktijk? Welke voor- en nadelen heeft dit? En is dit dé oplossing om big data slim en veilig in te zetten ter verbetering van de zorg? Verschillende sprekers, zoals Pieter Jeekel (kwartiermaker, NL AIC) en Sarah Drumpt (consultante, TNO), gaan hierover in gesprek door middel van stellingen.
Sprekers: Pieter Jeekel, Sarah van Drumpt
(11:30 – 12:00) Plenaire afsluiting
Gedurende de plenaire sluit legt Inald Lagendijk, het wetenschappelijke boegbeeld van Topsector ICT, de reacties en conclusies volgend op de plenaire & workshopsessies voor aan Eddy Boot, directeur van dcypher. Enkele bedrijven sluiten aan om op de pre-proposals en voorgestelde toekomstige koers te reflecteren en nader in te gaan op uitdagingen op cybersecurity gebied welke zij hebben ervaren. Afsluitend gaat Jeannine Peek in op de acties die genomen moeten worden.
Sprekers Jeannine Peek, Inald Langendijk, Eddy Boot
Kijk ook de video Team ddd introductie:
Team dutch digital delta introduction video from Team dutch digital delta on Vimeo.