Hoe krijgen we ook grotere industriële koelwatersystemen in de nabije toekomst duurzamer? Een grote uitdaging waarbij je moet denken aan minder energie- en waterverbruik en in ieder geval minder chemicaliën voor zover die dan nog noodzakelijk blijken te zijn. RWS heeft in haar nota van begin 2020 laten blijken op het spoor te zitten van chemicaliënvrij koelen en bij de herziening van de BREF, de Europese regelgeving op koelwatergebied, zal – als de voortekenen ons niet bedriegen – ook een sterke voorkeur uitgesproken worden voor het verminderen van het chemicaliënverbruik.
Het zal waarschijnlijk nog wel enige tijd duren voordat er voldoende betrouwbare technieken op de markt beschikbaar zijn die ervoor kunnen zorgen dat corrosie-inhibitoren, anti scalants en biocides overbodig zijn geworden. Dat betekent niet dat er op dit moment helemaal geen alternatieven zijn. Zij het nog sporadisch, worden in de industrie al andere technologieën toegepast en deze ontwikkeling zal zich de komende jaren ongetwijfeld voortzetten. De ervaringen met een toepassing bij een grote koelwaterinstallatie worden tijdens dit webinar gepresenteerd.
Verschijnselen
Op dit moment worden nog steeds veel problemen ondervonden met het in goede staat houden van koelwaterinstallaties. Een van de meest terugkerende verschijnselen waar bijna ieder koelwerk wel een keer mee te doen krijgt, is het optreden van biologische groei met alle gevolgen van dien (Legionella, corrosie MIC etc). Een industrieel gebruiker van koelwater vertelt over de ervaringen op dit gebied in de praktijk.
TechTalk
In deze TechTalk wordt ook ingegaan op het verhogen van het rendement van chloorbleekloog, het meest toegepaste biocide, het online meten van de microbiologische groei in koelwater door middel van ATP-sensoren en een lid van de expertgroep Biociden licht de wetgeving rond biocidegebruik in water toe.
Maar ook een nieuwe generatie van conditioneringsmiddelen komt aan de orde die moet leiden tot minder gebruik van water en chemicaliën. En het hergebruiken van andere waterstromen die vrijkomen zoals het effluent van biologisch gezuiverd afvalwater en speciaal voor dit doel opgevangen regenwater, dat al of niet na een extra reinigingsstap als make up water bij koelsystemen kan worden ingezet, worden in een presentatie toegelicht.
Al met al voldoende aanknopingspunten waardoor met vertrouwen naar de toekomst kan worden gekeken; uiteindelijk zal het lukken ook koelwaterbehandeling een stuk duurzamer te maken.
Programma
14:00 Welkom – Ignaz Worm (Envaqua)
14:05 Probleemstelling -Wilfried Spierenburg (LyondellBasell)
14:15 DMH het “ei van Columbus” voor meer duurzame koelwater behandeling bij hypochloriet (chloorbleekloog) gebruik? – Liévin de Vriese (Sigura)
14:25 Bestrijding van macrofouling/ mosselgroei in once through koelsystemen die met oppervlaktewater worden gevoed – Edwin Jonker (Kemira)
14:35 De inzet van een on-line ATP meting voor koelwater monitoring op microbiologische activiteit – Michel Zweers (Hach)
14:45 Pauze
14:50 Fosfaatvrije koelwaterbehandeling – \E.C.O.Film – Annick Schellekens (Suez)
15:00 Duurzame Chemievrije Koelwaterbehandeling – Sandor Peper (RWB)
15:10 Hergebruikt water in de koeltoren en verhoging recirculatiefactor – Gerard van Houwelingen (Royal HaskoningDHV)
15:20 Discussie
15:30 Afsluiting – Ignaz Worm (Envaqua)
Over de sprekers
Liévin de Vriese (Sigura)
Di-Methyl-Hydantoine (DMH) het “ei van Columbus” voor meer duurzame koelwater behandeling bij hypochloriet (chloorbleekloog) gebruik?
Hoe een eenvoudige hypo-chloriet stabilisatie voor een significante impact kan zorgen op bijna alle domeinen in koelwater…..
Michel Zweers (Hach)
Gerard van Houwelingen (Royal HaskoningDHV)
Hergebruikt water in de koeltoren en verhoging recirculatiefactor
Gerard van Houwelingen is een senior watertechnoloog die meer dan 30 jaar actief is in de wereld van ‘gevoelige watersystemen’ zoals proceswater, drinkwater en koelwater. Het met de juiste technologieën de juiste waterkwaliteit te kunnen bereiden is zijn ‘core-activiteit. Met de diepe kennis van chemie en chemische evenwichten kan scaling en biofouling worden beperkt en bestreden.
In de presentatie zal hij ingaan op chemie-arm conditioneren van koelwater en de inzet van opgewerkt afvalwater om tot waterzuiniger koelwatersysteem te komen.
Wilfried Spierenburg (LyondellBasell)
Probleemstelling
Er zijn een aantal uitdagingen waar industriële koelsystemen op voorbereid moeten worden. De klimaatverandering veroorzaakt langere perioden van hoge koelwatertemperaturen die leiden tot energieverlies en productieverlies. Vergelijkbare effecten kunnen worden verwacht door aanpassingen die nodig zijn om het chemicaliënverbruik op koelsystemen sterk te verminderen. In de eerste presentatie wordt ingegaan op de uitdagingen en mogelijke oplossingen.
Edwin Jonker (Kemira)
Bestrijding van macrofouling/ mosselgroei in once through koelsystemen die met oppervlaktewater worden gevoed
Het gebruik van permierezuur als desinfectant van het effluent van grote rioolwaterzuiveringen is al sinds enige jaren bekend, en wordt reeds succesvol toegepast bij zuiveringen die in het kader van het Europese bathing directive verplicht zijn om, middels een behandeling, ervoor te zorgen dat zwem waters waar zij op lozen veilig zijn mbt biologische verontreinigingen.
Als spin off van deze toepassingen is het interessant om te kijken naar de bestrijding van micro en macro vervuiling bij once thru koelsystemen. Deze presentatie geeft een beknopt overzicht van de problematiek en mogelijke oplossingen.
Annick Schellekens (Suez)
Fosfaatvrije koelwaterbehandeling – E.C.O.Film
E.C.O.Film is een gepatenteerde SUEZ technologie die gebaseerd is op de vorming van een beschermende film zonder gebruik te maken van fosforhoudende corrosie-inhibitoren en dispersanten of van zware metalen.
De technologie kan worden toegepast op open recirculerende koelsystemen met verschillende waterkwaliteiten. Hierbij wordt steeds gestreefd naar een geoptimaliseerd product- en waterverbruik. E.C.O.Film biedt een oplossing voor verschillende operationele uitdagingen, voldoet aan strengere vereisten naar fosfaatlozing toe en vermindert de biologische voedingsstofbelasting in koelwater.
Sandor Peper (RWB)
Duurzame Chemievrije Koelwaterbehandeling
Duurzame Chemievrije Koelwaterbehandeling en tegelijkertijd besparen op uw (drink)water verbruik en operationele kosten. Onbekend maakt onbemind; maar deze bewezen technologie wordt reeds vanaf eind jaren 90 succesvol toegepast, voor koelvermogens van 1 MW tot 1.000 MW.
Michel Zweers en Maikel Latten
Realtime meten van ATP
In het kader van waterschaarste zal proceswater steeds meer ingedikt gaan worden. Ook de eisen welke aan koelwater worden gesteld zijn stricter. Daarmee wordt het meten van de kwaliteit steeds meer van groot belang. Tijdens de sessie ‘’real time meten van ATP’’ wordt door HACH ingegaan op de mogelijkheden hoe microbiologische activiteit gemeten kan worden in de vorm van een ATP meting. Hierbij wordt door Michel Zweers (Sales Manager Benelux ) en Maikel Latten (Specialist Wateranalyses Industrie) het meten van ATP aangestipt, rekening houdend met de toenemende vraag naar automatisering en bewaking.
Aanmelden
Meld u aan via het formulier hieronder: