80 Internationale gasten mee op Water Tech Experience Tour

Op 27 september vormden de Water Tech Tours georganiseerd door Water Alliance een zeer gevarieerde afsluiting van de succesvolle European Water Tech Week in Leeuwarden.
Zo’n 80 gasten maakten gebruik van de mogelijkheid om in en buiten Leeuwarden nader kennis te maken met watertechnologiebedrijven én innovaties op het gebied van watertechnologie. Er waren vier verschillende tours: Water & Health, Water & Energy, Water & Agro/Food en Resource Recovery, die allemaal vroeg in de ochtend op de WaterCampus van start gingen. Na een presentatie van Hein Molenkamp (Managing Director Water Alliance) volgde een kort bezoek aan het Waterapplicatiecentrum (WAC) en de laboratoria van Wetsus. Vervolgens vertrokken vier touringcars in verschillende windrichtingen.

Tussen de koeien

De Water & Health gasten sloten aan bij de bijeenkomst die in het Antoniusziekenhuis in Sneek werd gehouden ivm de start van het MediSchoonproject. Zij woonden in Sneek een minisymposium bij en bezochten de demosite die bij het ziekenhuis van Sneek is ingericht. De deelnemers aan de Water & Agro/Food tour bezochten de in Leeuwarden gelegen Dairy Campus, een unieke combinatie tussen onderwijs, onderzoek en innovatie. Tijdens het bezoek kregen de deelnemers diverse presentaties o.a. op het gebied van innovatie, het indikken van melk en het gebruik van sensoren in de agro/food sector. Daarnaast werden de deelnemers rondgeleid over de Dairy Campus waarbij ze de innovatie- en melkveestallen bezochten. Enkele deelnemers stonden na verloop van tijd letterlijk ’tussen de koeien’.

Energieneutraal

De Water & Energy Tour deelnemers hadden hun eerste stop in de wijk Blitsaerd in Leeuwarden. Hier bezochten ze 1 van de 10 energie neutrale woningen. Arthur Valkieser en Sabine Stuiver (Hydraloop) verwelkomden de bezoekers met een uitgebreide uitleg over de Hydraloop. Daarna vervolgden ze de reis naar de Afsluitdijk waar ze in het Wadden Centrum een uitleg kregen van Chris Coutinho over het Blue Energy project van het bedrijf REDStack. Op de Afsluitdijk staat hiervan een proefinstallatie.

Netwerken op het Sneekermeer

De deelnemers van de Resource Recovery tour bezochten eerst de RWZI in Leeuwarden, waar men een beeld kreeg van de waterzuivering in Nederland. Onder begeleiding van Yede van der Kooi liepen de deelnemers alle stadia van de waterzuivering langs. In de middag bezochten de deelnemers Paques in Balk, waar ze tijdens de lunch o.a. de Nederlandse kroket konden proberen. Dit lid van de Water Alliance heeft zich toegelegd op het zuiveren van afvalwater- en gasstromen en het terugwinnen van grondstoffen. Na een presentatie over de geschiedenis en activiteiten van Paques werd er een bezoek gebracht aan het labaratorium en de productiehal. Aan het einde van de middag eindigden alle tours in de waterstad Sneek, waar tijdens een rondvaart over het Sneekermeer nog gelegenheid was voor netwerken.