ProWater: Monitoring van COVID-19 met LuminUltra

De COVID-19 pandemie heeft de behoefte versterkt aan betrouwbare en snelle methoden voor monitoring van overdraagbare ziekten.

In oktober 2020 kondigde LuminUltra zijn patent aan voor de eerste complete, snelle en on-site COVID-19 afvalwatertestoplossing. Hiermee kunnen overheden sneller inzicht krijgen in het verloop van het aantal besmettingen.

Wat zijn de voordelen van COVID-19 afvalwatertesten?

Het COVID-19-virus komt via de menselijke ontlasting in het afvalwater bij de rioolwaterzuivering. Hier kunnen monsters van dit afvalwater worden getest op de aanwezigheid van de SARS-CoV-2 ziekteverwekker. Dit stelt de volksgezondheid in staat om gebieden of gemeenschappen met infecties te identificeren en hierop vroeger te reageren.

Openbare gezondheidsinstanties gebruiken klinische tests om individuele menselijke dragers te identificeren, maar bredere methoden kunnen ook worden gebruikt om SARS-CoV-2 binnen een gemeenschap of een omgeving te detecteren.

Een van deze methoden is het testen van afvalwater. Hoewel het testen van afvalwater op ziekteverwekkers geen nieuw concept is, heeft de COVID-19 pandemie duidelijk gemaakt dat afvalwatertesten een waardevol instrument is in elke strijd tegen overdraagbare ziekten. Afvalwatertesten fungeren als een massascreeningmethode en zijn een eenvoudige, kosteneffectieve strategie om het aantal COVID-19 besmettingen binnen een gemeenschap te monitoren.

Simpel gezegd, afvalwater testen is een game-changer voor vroegtijdige opsporing van SARS-CoV-2, de ziekteverwekker die COVID-19 veroorzaakt. Vergeleken met klinische testen geeft het de instanties een week voorsprong zodat maatregelen tijdig kunnen worden genomen.

Het voordeel van de LuminUltra afvalwatertest

Conventioneel is het testen van afvalwater voor COVID-19 een kostbaar proces dat minstens acht uur kan duren. De testmethoden vereisen zeer gespecialiseerde training en apparatuur en bieden meestal een laag viraal herstel (10% tot < 1%).

LuminUltra heeft een kosteneffectieve afvalwatertestmethode ontwikkeld die binnen slechts 2,5 uur resultaat geeft met een nauwkeurigheid hoger dan van de conventionele methoden. Dit wordt gedaan met minimale apparatuur en vereist geen hoogopgeleide experts. Dit maakt het mogelijk om onsite te testen en maakt ook tests mogelijk op kleinere locaties zoals bv bij woongemeenschappen voor bejaarden of aan boord van cruiseschepen. Bekijk het webinar op www.luminultra.com voor een meer gedetailleerde uitleg van LuminUltra’s afvalwatertestmethode.

LuminUltra en Pro Water BV

“Am I in control of microorganisms?” LuminUltra is een Canadees bedrijf en wordt gezien als een wereldleider in het ontwikkelen van tests en reagens voor milieu-, industriële- en diagnostische monitoring. LuminUltra is bovendien de hoofdleverancier van de Canadese overheid voor klinische COVID-19 testen. Naast testen voor COVID-19 heeft LuminUltra ook testen voor Legionella, ATP 2e generatie (ook online) en complete sets voor o.a. koelwater- en ballastwater monitoring. Meer informatie over de LuminUltra producten vind u op de site van Pro Water.