Voor het eerst is in Nederland aangetoond dat gezuiverd regenwater kan voldoen aan drinkwaterkwaliteit. Dat is het resultaat van een test die recent is uitgevoerd bij een regenwatersysteem van Mijn Waterfabriek. Drinkwater uit regenwater maken is uniek omdat altijd werd verondersteld dat alleen de erkende drinkwaterbedrijven aan de eisen van het drinkwaterbesluit zouden kunnen voldoen.
Medio 2016 is het regenwatersysteem geïnstalleerd bij een volledig zelfvoorzienende recreatiewoning van Sustainer Homes in Noord Limburg. Alle techniek die daarbij is toegepast wordt continu gemonitord, na een operationele periode van een half jaar is nu ook de waterkwaliteit getest.
Drinkwaterbesluit
De eisen voor drinkwater zijn in Nederland vastgelegd in het Drinkwaterbesluit 2011. Aqualab Zuid, eigendom van drie Nederlandse drinkwaterbedrijven, heeft de monstername en analyse van het regenwatersysteem verzorgd en kwam tot de conclusie dat het gezuiverde regenwater voldeed aan de normwaarden voor drinkwater conform het drinkwaterbesluit. Alleen het gehalte waterstofcarbonaat lag iets onder de grenswaarde, maar gezien de zachtheid van regenwater is dat logisch.
Technologie
De zuivering van het regenwater wordt gerealiseerd met een combinatie van membraan- en UV-technologie. In Duitsland wordt dit al enkele jaren succesvol toegepast. Deze zuivering zorgt dus voor veilig en schoon regenwater met dezelfde kwaliteit als het drinkwater dat de Nederlandse drinkwaterbedrijven leveren. Het is overigens wel zo dat om volledig te kunnen voldoen aan het drinkwaterbesluit er continue monitoring moet plaatsvinden. Deze resultaten bieden uitstekende mogelijkheden voor decentrale watervoorzieningen. Particulieren en bedrijven kunnen hiermee zelfvoorzienend worden en hun gebouw volledig waterneutraal maken