Het gaafste Fieldlab: Smart Base

Onder een mooi Hollands wolkendek met genoeg gaten voor een weldaad aan zonnestralen, nam Defensie op Dinsdag 13 Juni het Fieldlab Smart Base in gebruik. De base heeft z’n plek gevonden in Soesterberg en zal ruimte bieden aan innovaties uit het bedrijfsleven. Hier kunnen in de komende jaren innovatieve technologieën worden beproefd onder de condities die defensie in het veld tegenkomt. De base wordt ceremonieel geopend met drie inspirerende toespraken.

Overste van Loon, één van de geestelijke vaders van de Smartbase, ziet zijn droom werkelijkheid worden: samen met het innovatieve bedrijfsleven de base duurzamer en toekomstbestendiger te maken op het gebied van Water- en Energieverbruik, bescherming en logistieke zaken. Met trots vertelt van Loon welk werk is verricht in voorbereiding op deze dag. Werk waarin Defensie samen met o.a. vier regionale ontwikkelingsmaatschappijen (LIOF, NOM, OOST en Innovation Quarter), bedrijven enthousiast heeft gemaakt om hun innovaties door defensie te laten beproeven.

Generaal van Wijnen, eveneens apetrots met wat zijn mannen hebben gerealiseerd, meldt dat we van start gaan met 17 innovaties. Innovaties die op deze “camping” een plekje krijgen. Het eerste contract wordt overhandigd aan Daedalissimo, één van de 17 deelnemende bedrijven. Zij zullen een lichtgewicht koepel gaan bouwen die zowel schaduw als bescherming biedt. Van Wijnen nodigt meer bedrijven uit om in de komende jaren gebruik te maken van deze “camping”.

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink (voorzitter FME-CWM) heeft in het kader van Smart Industries al menig Fieldlab mogen openen, maar stiekem zegt ze zachtjes dat dit wel het gaafste Fieldlab is: een uitspraak die het aanwezige publiek met een brede glimlach van trots in ontvangst neemt. Onder de aanwezigen is immers ook een grote schare aan bedrijven die op de base hun technologie hebben uitgestald.

Sluiten van de waterketen

Zo ook zeven bedrijven uit de watertechnologiesector die gezamenlijk werken aan het sluiten van de waterketen op de base en hiermee invulling willen geven aan de ambitie van defensie om het waterverbruik op de base met 80% te reduceren. Het zevental bestaat uit Bredenoord en Rainmaker (voor de drinkwaterbereiding); Hydrowashr, Upfall en ESEP (voor waterbesparende maatregelen); RWB en Pentair (voor afvalwaterzuivering). Alex Berhitu (NOM), binnen smartbase coördinator van het thema-team water, is blij dat de bedrijven binnenkort daadwerkelijk van start kunnen gaan: “Het heeft heel wat bloed, zweet en vooral geduld gekost om op dit punt te komen, maar ik kijk reikhalzend uit naar het eindresultaat”.