Ferr-Tech wint WIS Award 2022

Het watertechnologiebedrijf bedrijf Ferr-Tech heeft de WIS Award 2022 gewonnen. Het bedrijf uit Meppel, lid van Water Alliance, won de prijs met het vernieuwende product Ferraat(VI). Mede-eigenaar Judith le Fèvre nam de glazen waterdruppelbokaal in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Cees Buisman.)

De prijs werd binnengesleept na een spannende finale tijdens de European Water Technology Week (EWTW). Dit evenement werd van 19 tot en met 22 september gehouden in het WTC Leeuwarden. 
De WIS award is de innovatieprijs die de Water Alliance doorgaans jaarlijks uitreikt aan een bedrijf met een opmerkelijke waterinnovatie. Aan de prijs is marketing-ondersteuning ter waarde van 10.000 euro verbonden.

Ferraat(VI) staat al decennia wereldwijd bekend als de sterkste oxidant voor waterbehandeling van (industrieel) afvalwater. In tegenstelling tot veelgebruikte chemicaliën voor waterzuivering, is Ferraat(VI) milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Tot op heden was het niet mogelijk om Ferraat(VI) stabiel en houdbaar te produceren, maar Ferr-Tech heeft een proces ontwikkeld waarmee Ferraat(VI) stabiel en houdbaar wordt voor industrieel gebruik. Industriële processen worden zo duurzamer, energiezuiniger en meer circulair.

De jury van de WIS vond Ferr-Tech met deze innovatie een overtuigende winnaar, maar gaf tegelijkertijd aan dat het besluit dit jaar lastig was, gelet op de vele bijzondere innovaties die meededen.

Overigens: draait het bij de WIS Award niet alleen om de slimme innovatie. De jury kijkt ook kritisch naar de business case en de zakelijke groeipotentie. De deelnemers dienden dus ook uit te leggen welke markten zij van plan zijn te veroveren en hoe ze dat wilden aanpakken.

Ferr-Tech wil het winnen van de WIS Award vooral gebruiken om internationaal de marketing te ondersteunen. Het bedrijf heeft dan ook de ambitie de wereld te veroveren. Te beginnen in de VS, waar in 2023 een eigen fabriek zal worden gebouwd; maar ook een latere expansie naar het Midden-Oosten staat in de planning.

De WIS Award is door de jaren heen gegroeid tot een kraamkamer van gouden ideeën. En lijkt dikwijls voor de winnaar een opmaat te zijn voor een internationale doorbraak. Zo wonnen eerdere jaren onder andere Hydraloop Systems en Samotics de prijs. Bedrijven die nog steeds razendsnel groeien en al een breed scala aan internationale klanten bedienen.