EasyMeasure start IoT test voor sensors op de WaterCampus

EasyMeasure heeft, in samenwerking met Wetsus, een Internet of Things (IoT) netwerk in bedrijf genomen voor metingen van lucht- en waterkwaliteit in het biotoop van de WaterCampus. Doelstelling is om met een groot aantal eenvoudige sensors op de WaterCampus gegevens te verzamelen die direct of indirect informatie geven over de lucht- en waterkwaliteit.

Kwaliteit voorspellen

Kort gezegd wordt door middel van big data en sensor fusion, de kwaliteit van het water in de vijvers en het oppervlaktewater voorspeld. Daarnaast dient het netwerk om de werking en robuustheid van nieuwe sensoren te testen door deze aan het netwerk toe te voegen en de metingen te vergelijken met die van de andere sensors. “Met spin-off bedrijf Aquacolor Sensors hebben we afgelopen tijd een aantal nieuwe sensors gerealiseerd die we in het netwerk stevig aan de tand gaan voelen om deze te valideren. Parallel aan de metingen nemen we ook regelmatig watermonsters die we op het Water Applicatie Centrum (WAC) laten analyseren.” zegt Mateo Mayer van EasyMeasure.

Thema Sensoring

EasyMeasure is ook onderdeel van het thema Sensoring van Wetsus. “Het platform zoals geinstalleerd op de WaterCampus sluit uistekend aan bij de lopende onderzoeksprojecten, waar big data en sensor fusion een essentieel onderdeel zijn. Praktijkervaring die wordt opgedaan met het IoT netwerk op de WaterCampus versnelt de vertaling van kennis naar de praktische toepassing voor onze themaleden.” zegt Martijn Wagterveld van Wetsus.

Het weerstation bij de kerk op de WaterCampus en een NIR opname van planten en eendenkroos met de camera van Aquacolor Sensors die onderwater wordt geinstalleerd.

Uploaden

Sensors die zijn aangemeld op het netwerk kunnen data uploaden naar de cloudservice via wifi, 4G, ethernet en LoRaWAN, via The Things Network. Wetsus en het WAC hebben hiertoe beiden een LoRaWAN gateway met antenne geplaatst waardoor er op de hele WaterCampus en een aantal kilometers daarbuiten dekking is. De gateway is door EasyMeasure voor iedereen toegankelijk gemaakt.

In bedrijf

Op dit moment worden de volgende sensors in bedrijf genomen: een weerstation dat temperatuur, luchtdruk, relatieve vochtigheid en luchtkwaliteit meet, een licht / zonuren sensor en de volgende inline en real time watersensors: een onderwatercamera die in het nabij infraroodgebied meet, een UV-A sensor, een turbiditeitsmeter, een biofilmsensor, een UV-C sensor en pH, temperatuur, ORP en DO sensors.

Alle sensors uploaden hun data realtime naar de cloudservice van EasyMeasure, waar de hele geschiedenis van alle data kan worden gedownload.

Samenwerking

Ziet u mogelijkheden voor samenwerking? Stuur een mailtje naar mateo.mayer@easymeasure.nl of martijn.wagterveld@wetsus.nl. Volg de ontwikkelingen verder op Twitter via @MateoTech.