Het Sneker bedrijf AkaNova ontwikkelt een sensor die de kwaliteit van het afvalwater in IBA’s meet. De sensoren zijn onderdeel van een biologische zuivering die op meer dan 1.500 locaties draait. “Ons systeem in Almere meet 24/7 belangrijke waarden en stuurt het zuiveringsproces automatisch bij”, zegt directeur van AkaNova Ton Koekkoek.
Sinds 1999 ontwikkelt, levert, installeert en monitort AkaNova afvalwaterzuiveringssystemen voor woningen. Centraal op buurt- en straatniveau of individueel per woning op alle locaties waar centrale riolering niet mogelijk of wenselijk is. Met de zuiveringsmethode is schoon afvalwater eenvoudig in het oppervlaktewater te lozen of herbruikbaar. Ondertussen vervingen de Friezen al meer dan 500 bestaande IBA- systemen (Individuele Behandeling Afvalwater).
“Samen met Oosterhof Holman, Cirtec en Van Remmen maakten we in Almere een decentrale zuivering voor 800 woningen. leder bedrijf levert zijn eigen expertise. Wij leveren de biologische zuivering met sensoren. Als resultaat krijgen we een hele mooie topkwaliteit effluent, dat uitstekend hergebruikt kan worden,” zegt Koekkoek. AkaNova ontwikkelde een eigen CE goedgekeurde methode voor een Individuele Behandeling Afvalwater. Via een intelligent biologisch proces creëert het een ideaal klimaat voor bacteriën die het afvalwater zuiveren. Hierbij vangt het systeem het afvalwater op in tanks die via een geavanceerde techniek van zuurstof worden voorzien.
De sensortechnologie meet onder meer pH- en redox-waarden, zegt Koekkoek. “Wij werken niet met een doorstroomsysteem, maar met een buffer. Dat betekent dat we een tank hebben om het afvalwater tijdelijk vast te houden. Daarachter hebben we twee reactoren staan. Op het moment dat een reactor water kan gebruiken om te gaan zuiveren, haalt hij dat uit de buffer. Net zolang tot de reactor op operationeel niveau is. In die reactor voeren we het zuiveringsproces uit. Onze sensoren sturen en regelen dit proces.”
Het doel van de zuivering in Almere is rioolwater zuiveren tot het voldoet aan de normen van de Kaderrichtlijn Water, grijswaterhergebruiknorm en bijdraagt aan innovatie en duurzaamheid. Daarnaast moet het medicijnresten verwijderen (70 procent reductie in gidsstoffen STOWA) en grondstoffen herwinnen als cellulose.
Het project in Almere Oosterwold is voor AkaNova en de partners een showcase, zegt Koekkoek. “Voor heel Nederland, België en misschien wel verder. Vanuit de overheid is er een enorme doelstelling voor woningbouw. Wij vragen ons af: kunnen die allemaal op een bestaand riool aangesloten worden? Moeten die overbelaste rioleringen daardoor vervangen worden? Of kiezen we voor een decentrale zuivering op wijkniveau? In Almere bewijzen we nu dat we een hele hoge kwaliteit effluent kunnen realiseren.”