Wind Groep plant water-efficiënte wijk in samenwerking met Hydraloop

Niet wachten tot Den Haag de wet aanpast, maar vandaag al plannen maken voor water-efficiënt bouwen. Projectontwikkelaar Wind Groep uit Drachten is samen met de gemeente De Fryske Marren bezig met planontwikkeling voor Hof van Holland, een nieuwbouwwijk van ca 200 woningen in Lemmer. Zij werken de mogelijkheid voor toekomstige bewoners uit om tot 45% op drinkwater en afvalwater te besparen met behulp van waterrecyclingstechniek van Hydraloop. Wind Groep sorteert hierbij voor op toekomstige regelgeving voor water-ëfficientie. Hydraloop is een belangrijk onderdeel van de invulling van de hoge duurzaamheidsambitie van Wind Groep en de gemeente.

Harmen Wind (directeur Wind Groep) en Frank Verschoor (COO Hydraloop) tekenden op de Bouwbeurs een intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van de water-efficiënte wijk. “Wij willen niet afwachten tot waterbesparende maatregelen officieel verplicht zijn, maar nu al woningen met een extra waterleidingnet faciliteren”, zegt Harmen Wind, directeur van de Wind Groep. “Dat past niet alleen bij onze eigen duurzaamheidambities, maar betekent vooral een toekomstbestendig en waardevast huis voor de bewoners. Recent onderzoek van de NVM laat zien aan dat niet energie-efficiënt gebouwde huizen duidelijk minder waard zijn en tijdens de huidige energiecrisis ook moeilijker zijn te verkopen. Het is voorspelbaar dat dit in de toekomst ook met water staat te gebeuren.”

Recycling

Waterleidingbedrijven als Vitens en Waternet waarschuwen al langer dat de nationale bouwplannen voor 900.000 nieuwe woningen tot 2030 de beschikbaarheid van drinkwater in Nederland onder druk zetten. Via de Vereniging van Drinkwaterbedrijven roepen zij de overheid op om zo snel mogelijk het gebruik van drinkwater te reguleren voor niet hoogwaardige toepassingen zoals toiletspoeling en wasmachine.

Wind Groep wil bevorderen dat zoveel mogelijk woningen worden ontwikkeld met een extra leidingnetwerk voor waterrecycling. Bewoners kunnen vervolgens zelf kiezen hoeveel water ze willen besparen. Een Hydraloop-apparaat kan een waterbesparing tot 45% opleveren bij volledig behoud van wooncomfort. Als de bewoners daarnaast ervoor kiezen om te douchen met gezuiverd regenwater, kan de besparing zelfs oplopen tot meer dan 75%.


Zonder toepassing van waterbesparende technieken gebruiken Nederlanders gemiddeld 129 liter drinkwater per dag, waarvan het overgrote merendeel na gebruik direct in het riool verdwijnt.  Een Hydraloop-apparaat kan het drinkwaterverbruik terugbrengen naar circa 75 liter per persoon per dag. Door bovendien te douchen met gezuiverd regenwater, is zelfs 30 liter per persoon per dag haalbaar. Hiernaast daalt de productie van afvalwater met tot 45% en besparen bewoners, waterleidingbedrijven en waterschappen impliciet energie en CO2 uitstoot.

Derde project

Hof van Holland in Lemmer wordt als het aan Wind Groep en Hydraloop ligt het derde nieuwbouwproject waarin beide bedrijven samen waterbesparende woningen realiseren. Eerder werkten de bedrijven samen in de wijk Blitsaerd in Leeuwarden in 2018 en 2022. 

“We zijn verheugd dat we in eerdere projecten met Wind Groep het vertrouwen hebben kunnen winnen om nu samen grote stappen te kunnen maken. We kijken er naar uit om onze kennis en kunde in te brengen en de toekomstige bewoners tijdig een gerichte keuzemogelijkheid te kunnen bieden,” zegt Frank Verschoor, COO van Hydraloop.

Bron: persbericht Hydraloop