Van regen tot kraan: circulair watersysteem bespaart fors op drinkwater

In de nieuwbouwwijk Boskoop in Alphen aan den Rijn wordt regenwater serieus genomen als duurzame bron. Johan Bel van MijnWaterFabriek laat met een innovatief systeem zien hoe in een particuliere woning meer dan 90% drinkwater kan worden bespaard en het afvalwater met ruim 40% wordt gereduceerd. Dit gebeurt met behulp van een slim en volledig circulair watersysteem, waarbij regenwater zelfs tweemaal in huis wordt hergebruikt.

Regenwater krijgt een tweede én derde leven

In het systeem, dat samen met de familie Rotteveel werd gerealiseerd, wordt het regenwater van het dak opgevangen in een ondergrondse tank van 10.000 liter. Het SafeWater-systeem zuivert dit water, waarna het gebruikt wordt voor douche, bad, wastafels, fontein, berging en tuinkraan. Vervolgens wordt het gebruikte douche- en badwater via het Hydraloop-systeem opnieuw gezuiverd en ingezet voor de wasmachine en het toilet.

Alleen in de keuken wordt nog gebruikgemaakt van reguliere drinkwater. Door deze efficiënte hergebruikcyclus wordt het regenwater maximaal benut en wordt het reguliere drinkwaterverbruik tot een minimum beperkt.

Johan Bel: “Wat hier gebeurt, is de toekomst”

Johan Bel, initiatiefnemer vanuit MijnWaterFabriek, is trots op het resultaat:
“Deze pilotwoning is het bewijs dat vergaand circulair watergebruik niet alleen technisch mogelijk is, maar ook haalbaar in de praktijk. De technologie is beschikbaar, nu is het tijd om op te schalen.”

Hij benadrukt dat het systeem niet alleen het drinkwaterverbruik drastisch verlaagt, maar ook bijdraagt aan het verminderen van regenwateroverlast bij piekbuien – een steeds urgenter probleem in het veranderende klimaat.

Monitoring over tien jaar

Het project wordt over een periode van tien jaar nauwlettend gemonitord. Met vier watermeters wordt het waterverbruik in kaart gebracht – zowel van gezuiverd regenwater als van het beperkte gebruik van aanvullend drinkwater. Drinkwaterbedrijf Vitens voert daarnaast structureel metingen uit op de waterkwaliteit, om te toetsen of deze voldoet aan drinkwaternormen.

Samenwerken aan de watertransitie

Dit project kwam tot stand dankzij samenwerking tussen de familie Rotteveel, gemeente Alphen aan den Rijn, Provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Rijnland, drinkwaterbedrijf Oasen en leveranciers Hydraloop, MijnWaterFabriek en HemelWaterTechniek. Het dient als praktijkvoorbeeld binnen de Expertgroep Circulair Water van Water Alliance, die zich inzet voor de transitie naar een duurzame en circulaire waterketen.

Ook aansluiten?

Wil je meer weten over dit project of je aansluiten bij de Expertgroep Circulair Water? Neem gerust contact met ons op.