Ingebruikname Nereda® Verdygo® Package Plant: startseinonderzoek naar lokaal “water op maat”

Vrijdag 18 oktober wordt de Nereda Verdygo Package Plant (NVPP) officieel geopend bij RWZI Weert van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). Deze nieuwe kleinschalige afvalwaterzuiveringsinstallatie is een wereldprimeur. De NVPP is modulair, transportabel en kan relatief snel en makkelijk worden opgebouwd op plekken waar behoefte is aan gezuiverd zoetwater. Dit maakt de NVPP circulair en geschikt voor meerdere toepassingsmogelijkheden, zoals irrigatiewater in de landbouw of glastuinbouw, specifieke industriële toepassingen, droogtebestrijding in beken en bij nieuwe woonwijken. De NVPP is tot stand gekomen in een coproductie van WBL met Royal Haskoning DHV en SBE Piping Machine- en Apparatenbouw. De NVPP-pilot bij RWZI Weert van WBL zal eveneens dienen om het functioneren en de resultaten van het onderzoek te laten zien aan professionals en belangstellenden. De toenemende droogte dwingt ons om anders te gaan denken over onze waterhuishouding. Afvalwater, mits goed gezuiverd, is een potentiële zoetwaterbron. De NVPP, die in 2022 al de Vernufteling Award won, maakt het mogelijk om zoetwater te leveren op plekken waar daar behoefte is. De compacte Nereda® technologie van Royal HaskoningDHV en het Verdygo® principe van WBL, waarbij standaardisatie en modulariteit centraal staan, versterken elkaar. Met de ingebruikname van de NVPP wordt eveneens het onderzoek gestart hoe van rioolwater “water op maat” kan worden geproduceerd. Dat wil zeggen, kleinschalig en lokaal, diverse soorten water maken voor verschillende soorten hergebruik.

Verschillende kwaliteiten water

De NVPP biedt een oplossing om de beschikbaarheid van zoetwater te vergroten. Het is een nieuwe stap in de strijd tegen de toenemende droogte . De NVPP onttrekt water aan het bestaande afvalwatertransportsysteem, zuivert dit water lokaal en levert dit aan de gebruiker ter plekke. Tijdens het eerste deel zal in het onderzoek de focus liggen om in de praktijk te testen hoe we door te variëren met de bedrijfsvoering en de belasting van de installatie “water op maat” kunnen produceren met variërende stikstof- en fosfaatgehaltes. Deze verschillende kwaliteiten water kunnen bijvoorbeeld geschikt zijn voor irrigatiewater in de landbouw of gietwater in de glastuinbouw. Of het water is zo schoon dat het in een beek geleid kan worden als daar een droogteprobleem is. Ook te denken aan specifieke industriële toepassingen, woonwijken waar onvoldoende capaciteit op bestaande afvalwaterinfrastructuur, in recreatiegebieden, bij pretparken, etc. De NVPP kan worden ingezet op plaatsen waar bestaande afvalwaterinfrastructuur en de vraag naar aanvullende beschikbaarheid van zoetwater samenkomen. Tijdens het tweede deel van het onderzoek zal worden getest hoe de NVPP kan worden uitgebreid met technologie voor het verwijderen van medicijnresten, om de kwaliteit van het gezuiverde water nog beter en breder toepasbaar te maken.

Directe beschikbaarheid gezuiverd water

De decentrale NVPP kan overal gebruikt worden waar een directe behoefte is aan gezuiverd water. De installatie wordt hiervoor aangesloten op het plaatselijke afvalwatertransportsysteem en neemt slechts beperkte ruimte in. De installatie kan in de toekomst desgewenst (plug & play) met een nabehandeling worden uitgebreid. Het afvalwater hoeft niet eerst naar een centrale zuiveringsinstallatie te worden getransporteerd, maar “water op maat” is onmiddellijk beschikbaar waar dat nodig is. De NVPP is modulair en transportabel. Dit maakt deze techniek geschikt voor zowel tijdelijke als meer permanente oplossingen.

bron: persbericht Waterschapsbedrijf Limburg