Als producent of importeur van elektronische apparaten bijdragen aan een duurzame toekomst.
De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) is een combinatie van regels van de overheid die ervoor zorgen dat iedereen die elektrische en elektronische apparaten (EEA) en lampen op de Nederlandse markt brengt, ook verantwoordelijk is voor het inzamelen en recyclen van deze producten in de afvalfase. Voor veel bedrijven die actief zijn in innovatieve water- en milieutechnologie, kan deze regeling van grote invloed zijn.
Wat houdt de UPV in?
De UPV verplicht producenten en importeurs ervoor te zorgen dat hun producten op milieuvriendelijke wijze worden verwerkt en gerecycled als ze afval worden. Denk hierbij aan apparaten met een stekker, batterij of accu, zoals watermonitoringsystemen, sensoren en pompen. Zelfs producten waarbij elektriciteit een bijkomstigheid is, zoals een watermanagementsysteem met elektronische componenten, kunnen onder de UPV Elektr(on)ische apparatuur vallen. Er zijn uitzonderingen, zoals elektrische auto’s of pacemakers. Controleer daarom altijd in deze downloadbare pdf of de UPV voor je apparaat geldt. Ook voor het exporteren van gebruikte apparaten zijn er regels: Export van gebruikte elektr(on)ische apparatuur | Brochure | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
Wat betekent dit voor jouw bedrijf?
Als de UPV op jouw bedrijf van toepassing is, ben je verplicht je te registreren bij producentenorganisatie Stichting OPEN. Stichting OPEN organiseert en regisseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en lampen via een landelijk dekkend netwerk van inleverpunten, zoals winkels en gemeentelijke milieustraten. Stichting OPEN zorgt ervoor dat de ingezamelde afgedankte elektrische apparaten en lampen worden getransporteerd, gesorteerd en verwerkt bij gecertificeerde recyclers, waarbij waardevolle grondstoffen worden teruggewonnen voor hergebruik en gevaarlijke stoffen worden verwijderd.
Elk jaar geef je aan Stichting OPEN door hoeveel apparaten je op de Nederlandse markt hebt gebracht en betaal je een bijdrage op basis van het gewicht en type apparaat. Hierdoor draag je bij aan een duurzaam verwerkingsproces en voorkom je boetes voor niet-naleving.
Hoe werkt het?
Om ervoor te zorgen dat het inzamel- en recycleproces goed verloopt werkt Stichting OPEN samen met gemeenten, milieustraten, sorteercentra en verwerkers. Ook heeft Stichting OPEN meer dan tweehonderd Wecycle-inleverpunten voor bedrijven. Dat inzamelen en recyclen gaat zo: het elektrische en elektronische afval komt binnen via milieustraten en Wecycle-inleverpunten. Van de milieustraten en inleverpunten gaat het naar speciale sorteercentra. Daar sorteren ze de meeste apparaten. Als een sorteercentrum niets meer met het overgebleven elektrische of elektronische afval kan, gaat het naar een gespecialiseerde verwerker. De verwerker haalt apparaten zoals laptops, wasmachines en drogers helemaal uit elkaar. En verwijdert daarbij alle stoffen die het recycleproces verstoren. Daarna recyclet de verwerker de materialen. Zo kunnen afvalstoffen opnieuw worden gebruikt.
In 2023 is meer dan 200 miljoen kilo afgedankte producten ingezameld via het Wecycle-netwerk. Gecertificeerde recyclers verwerken meer dan 80% van de afgedankte producten tot nieuwe, zuivere grondstoffen. Die worden vervolgens weer voor nieuwe producten gebruikt.
Meer weten?
Ben je benieuwd of de UPV op jouw producten van toepassing is? Of heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact op met Peter de Haan, accountmanager Producenten Services: peter.dehaan@stichting-open.org of kijk op: Wecycle voor bedrijven.