De Expertgroep Resource Recovery zet zich in voor de bevordering van innovatieve oplossingen rondom proces- en afvalwater en watermanagement. Wij richten ons op advies en oplossingen ten aanzien van waterbehandeling en hergebruik. Terugwinning van reststoffen is hier ook onderdeel van. Expertgroep Resource Recovery richt zich zowel op stedelijk als industrieel afvalwater en andere waterige stromen zoals digestaat. Wij zijn er voor iedereen die met (afval)water te maken heeft. Om kennis te delen of bezig te zijn met wet- en regelgeving.
“Afvalwater is eigenlijk niet de juiste benaming want het water zelf is geen afval. Het zou gezien moeten worden als een waterbron.”
Uitdagingen
Om herbruikbaar water opnieuw in te zetten bestaan nu in Nederland nog diverse uitdagingen, die afhangen per locatie en beoogde toepassing. Factoren zoals verschil in lozingsprijs (buiten-/binnenwater), wettelijke eis om drinkwater te gebruiken, risico analyses die niet genormaliseerd zijn, en ga zo door. De expertgroep is actief bezig om op nationaal en regionaal niveau deze uitdagingen aan te gaan, zodat efficiënter met de grondstof drinkwater omgegaan kan worden.
Door de lage prijs van drinkwater zijn er nu nog weinig prikkels om er zuiniger mee te zijn. Met een integrale waterprijs of een hogere heffing op water is deze druk misschien op te voeren, echter focus op waarde creëren binnen de keten is beter.
Wat is Resource Recovery?
Bij Expertgroep Resource Recovery houden wij ons bezig met de volgende thema’s: behandeling, zuivering, hergebruik, en nevenprocessen zoals ontwatering, indikking, scheiding, slibverwerking, bioresources, chemicals.
Doelstellingen Expertgroep
Wij focussen ons op industrieën, waterschappen, drinkwaterbedrijven en de Rijksoverheid. Dit doen wij met workshops, praktijkdagen en door in gesprek te blijven met overheden en branche organisaties. Denk aan het Nationale Watersymposium en de Aqua Nederland vakbeurs.
Onze belangrijkste doelstellingen zijn:
- Het bevorderen van innovatieve praktische oplossingen voor herbruikbaar water & watermanagement (de kringloop van water qua ontwikkeling en implementatie.
- Eindgebruikers van de juiste informatie voorzien, die lokaal meerwaarde kan opleveren.
- Daarnaast blijft het uitwisselen van kennis, kunde en inzicht belangrijk. Waarbij wij als collectief met betere praktische onderbouwde oplossingen komen voor de lokale eindgebruiker en door samen in overleg te gaan te peilen welke problemen aangepakt moeten of kunnen worden.
Expertgroep leden
- Willem van Baak – Water Future B.V.
- Steven de Boer – GEA Westfalia Separator Nederland B.V.
- Emile Bruschinski – ESEP Milieutechniek B.V.
- Annette Buunen – SWECO Nederland B.V.
- Erik Buuts – Krohne Nederland B.V.
- Roland Dekker – Solis Projecten B.V.
- Joost Edens – VDH Watertechnology B.V.
- Klaas de Jong – KWA Bedrijfsadviseurs B.V.
- Ronald Koorn – Kemira Rotterdam B.V.
- Mathijs Oosterhuis – Royal HaskoningDHV Nederland B.V.
- Johan Pap – Xylem Water Solutions Nederland B.V.
- Lambèr Paping – PEWA Systems B.V.
- Hendrik Pfumfel – Nouryon Industrial Chemicals – Nobian
- Johan Raap – Cosun Research & Development
- Ton van Remmen – Van Remmen UV Techniek B.V.
- Henk Rens – PEWA Systems B.V.
- Bert Offereins – SPIE
- Erik Schut – Azzuro B.V.
- Marcel Scusses – Pipelife Nederland B.V.
- Marco Siemerink – BioSolum B.V.
- Rixt Sinnema – Water Alliance
- Kris Spierings – SWECO Nederland B.V.
- René Staal – Zebraport B.V.
- William van Steenbruggen – Colubris Cleantech B.V.
- Marit van Veen – CirTec B.V.
- Andries van der Wal – KWT Waterbeheersing B.V.
- Rommie van der Weide – Wageningen UR – Open Teelten
- Thijs Wolbrink – Nijhuis Industrie B.V.
SDG’s als leidraad
In de expertgroepen nemen wij de SDG’s al leidraad om invulling te geven aan de duurzaamheidsdoelstellingen van onze organisaties, gemeenschappelijk als branche, nationaal en internationaal. De ambitie van Water Alliance is namelijk om onze omgeving leefbaar en gezond te houden en klimaatverandering te beperken en te beheersen. Samen werken wij er keihard aan om maximaal te scoren en andere landen te inspireren om tot verbetering te komen. De Expertgroep Resource Recovery richt zich specifiek op de volgende SDG’S:
Wil jij bijdragen aan onze expertgroep?
Hebben jullie ook innovatieve oplossingen rondom proces- en afvalwater en watermanagement? Vragen of opmerkingen hierover? Neem dan contact met ons op!
Interesse in onze expertgroepen?
Heb je de ambitie om bij te dragen aan vernieuwing binnen water- en milieutechniek, actief aan de slag te gaan met de maatschappelijke thema’s, of wil je expertise delen met ander leden? Wij staan altijd open voor gedreven bedrijven om ons te komen verrijken.