Met de officiële ingebruikname van de eerste productiefaciliteit van cellulose uit rioolwater, de Cellvation-installatie, heeft CirTec (tot voor kort BWA B.V.) uit Purmerend een wereldprimeur. Met het project wordt structureel zo’n 400 kg cellulose, het hoofdbestanddeel van toiletpapier, uit rioolwater teruggewonnen. Cellvation™ is een ontwikkeling van CirTec BV en KNN Cellulose BV, beiden lid van de Water Alliance.
De Cellvation-installatie bevindt zich op het terrein van de rioolwaterzuivering Geestmerambacht bij Warmenhuizen in Noord-Holland. Het project maakt onderdeel uit van het Horizon2020-project SMART-Plant. CirTec toonde met een aantal partners al eerder aan dat het technisch mogelijk is om met Cellvation™ zuivere, verkoopbare cellulose te produceren. De daarbij geproduceerde grondstof werd onder andere verwerkt in het VANA-project (Van Zeefgoed Naar Asfalt), waarin een fietspad werd aangelegd. De cellulose kan echter ook voor productie en ontwikkeling van andere producten worden toegepast, mits gereinigd en gehygieniseerd. Zo wordt een deel van de productie van Geestmerambacht naar Engeland geëxporteerd, waar het wordt toegepast als grondstof voor bio-composiet.
Naast de productie van de cellulose die vermarkt kan worden, biedt Cellvation™ nog meer voordelen voor een rioolwaterzuivering. Door het verwijderen van CZV neemt de biologische capaciteit van de zuivering toe. Bovendien leidt het verwijderen van zwevende stof tot een lager energieverbruik en wordt er minder slib geproduceerd, waardoor ook de slibontwatering minder energie kost. Naast deze voordelen is er ook nog eens winst te behalen op het gebied van onderhoudskosten en technische levensduur van apparatuur.
Officiële opening eerste productiefaciliteit
Donderdag 29 juni verzamelden zo’n 70 genodigden zich op de rioolwaterzuivering Geestmerambacht. Voordat overgegaan werd tot de officiële opening van de installatie, kreeg een aantal sprekers de gelegenheid hun visie te geven op het nut en de noodzaak van recycling van grondstoffen en duurzaam hergebruik. Een van de sprekers was Erik Pentimalli van EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises), die het Europese belang van het project benadrukte. Em. Professor Willy Verstraeten bracht op geheel eigen enthousiaste wijze zijn mening over hergebruik van grondstoffen voor het voetlicht.
Door het ‘doorspoelen’ van een toilet werd vervolgens de installatie officieel geopend en konden de aanwezigen zich door de enthousiaste directeur van CirTec, Coos Wessels, laten informeren over de werking van de Cellvation™.
Wall of Support
Tijdens de bijeenkomst was de Water Alliance aanwezig met de Water Alliance Wall of Support. Aanwezigen konden op de ‘Wall’ hun innovatie, vraag, idee of probleem voorleggen aan de andere aanwezigen, die daarop konden reageren door het achterlaten van hun contactgegevens. Na afloop van de bijeenkomst werden de vragen en reacties verzameld en digitaal gedeeld met de aanwezigen.