Een grondige renovatie van hoofdrioolgemaal Tuikwerd levert gemeente Delfzijl een energiebesparing van 59% op. Samen met verschillende bedrijven, waaronder softwareleverancier, Water Alliance lid YP Your Partner BV en water- en afvalwatertechnologiebedrijf InnBlue BV en aannemer Remondis is gemaal Tuikwerd volledig vernieuwd en voorzien van efficiënte HR-pompen, duurzaam leidingwerk en slimme software.
Gemeente Delfzijl had als randvoorwaarde dat de renovatie van het gemaal hoog rendement moest opleveren, waaronder energiebesparing en een reductie op onderhoud. Daarom heeft InnBlue BV in het voortraject een Total Cost of Ownership-analyse (TCO) gemaakt over: aanschaf, energie en onderhoud. In de TCO-analyse wordt per situatie deze drie factoren geanalyseerd voor een periode van 7 tot 15 jaar. Door te kijken naar het effect over een langere periode zet de gemeente in op een langdurige besparing.
Maximaal rendement
Uit de TCO-analyse kwam naar voren dat nieuwe leidingwerkberekeningen, efficiëntere pompen en intelligente software gemeente Delfzijl 59% bespaart op energie. Zo is de diameter van leidingen berekend op de capaciteit van de nieuwe pompen. Daarnaast is er gekeken naar verschillende typen pompen en naar optimale doorstroomsnelheid en weerstand, zodat de pompen met maximaal rendement draaien. Voor het leidingwerk is gietijzer gebruikt, aangezien uit onderzoek bleek dat dit het meest duurzame materiaal is voor desbetreffende rioolgemalen. Alle gemalen zijn voorzien van intelligente informatie- en besturingssoftware, waardoor de beheerders van gemeente Delfzijl – op afstand – inzicht hebben in het functioneren van de gemalen én direct kunnen handelen.
Realtime informatie van gemalen met intelligente C.A.R.S software
Gemeente Delfzijl krijgt meer inzicht in het functioneren van de pompen, omdat het gemaal voorzien is van het intelligente informatie- en besturingssysteem C.A.R.S. Met één druk op de knop wordt het “gedrag” van het gemaal realtime weergegeven in een grafiek. Ook wordt vanuit C.A.R.S de pompen slim aangestuurd. De besturingssoftware bepaalt namelijk wanneer een pomp aan- en uitgaat en op welk tempo. ,,Met deze software hebben we veel inzicht gekregen in het gedrag van onze pompen. Bij gemaal Tuikwerd levert het slimmer aansturen en regelen van de pompen een energiebesparing van maar liefst 59% op”, zegt Andries van der Laan, technisch specialist van Gemeente Delfzijl.