‘Wisseling van de wacht in Waterapplicatiecentrum Leeuwarden’

logo-wac-pmsHet Waterapplicatiecentrum (WAC) Leeuwarden werd in 2012 geopend en faciliteert in de ontwikkeling van nieuwe technologie van laboratoriumtafel tot full scale toepassingen. Het centrum is een samenwerking tussen onderwijs en bedrijven op het gebied van watertechnologie.

Bestuur bij Van Hall Larenstein

Vanuit hogeschool Van Hall Larenstein is het WAC bedoeld als ontmoetingsplek en onmisbare schakel in de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Vanaf 1 mei a.s. neemt Van Hall Larenstein het bestuur over binnen de Stichting WAC. Voor Van Hall Larenstein is het direct mee kunnen besturen van deze prachtige moderne faciliteit een kans om toegankelijker te worden in de samenwerking tussen studenten, lectoren en bedrijven.

Antje Hagendorf nieuwe managing director

Per 1 mei 2016 zal Antje Hagendorf de functie van managing director binnen het WAC op zich nemen voor 2,5 dag per week. Tinus Mous zal als beheerder van het WAC werkzaam blijven. Daarnaast zullen lectoren en het Centre of Expertise Watertechnology (CEW) een ondersteunende rol spelen als verbindende partij tussen onderwijs, onderzoek, overheden en ondernemingen. Door als onderwijs en onderzoek/bedrijfsleven binnen het WAC samen te werken wordt tussen deze partijen een prachtige synergie aan kennisuitwisseling gerealiseerd. Hierdoor komen onze studenten van alle studiejaren ook makkelijker in contact met passende bedrijven of onderzoekers en andersom. Onderzoek, met en voor de lectoraten Water Technology en Sustainable Water Systems, is dan ook een zeer belangrijk onderdeel van het onderwijssysteem binnen Van Hall Larenstein. Door de inzet van de faciliteiten in het WAC en samenwerking met Van Hall Larenstein en het CEW wordt mogelijk gemaakt dat het MKB ontzorgd wordt en zich kan richten op de ontwikkeling van haar technologie. Het centrum draagt bij aan het reduceren van de tijd die nodig is van opstart tot het komen van een werkend product wat gereed is voor de markt.

“Volgens mij is de verbinding tussen onderzoek en onderwijs een van de belangrijkste taken van een hogeschool op dit moment” vertelt Hagendorf. “Niet alleen kun je op die manier bedrijven kennis laten maken met de kwaliteit van onze opleidingen; studenten krijgen ook de kans om al in casusopdrachten kennis te maken met het bedrijfsleven en state-of-the-art-technieken. Hetzelfde geldt voor docenten, die hun kennis up-to-date kunnen houden. Op deze manier creëren wij aantrekkelijk onderwijs voor studenten en bedrijven.”

Meer dan alleen watertechnologie

Naast het ‘watertechnologie’ gerelateerde gedeelte van het WAC is er ook een (basis)chemisch, microbiologisch en moleculair biologisch lab aanwezig voor specifieke analyses. Dit kan het WAC een ontmoetingsplaats voor watergericht onderzoek in de volle breedte maken. Het nieuwe bestuur ziet de toekomst van het WAC zeer positief in en onderstreept nog steeds de grote potentie voor de regio.

Over Van Hall Larenstein

Van Hall Larenstein is een internationale groene kennisinstelling, waar we met passie en kunde onderwijs verzorgen, ondersteund door toegepast onderzoek binnen diverse lectoraten. We leiden proactieve professionals op, die op een verantwoorde en ondernemende wijze een positieve bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Van Hall Larenstein verzorgt diverse Bachelor- en (professional) Master-opleidingen, Associate degrees en cursussen en verricht toegepast onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden en Velp. Ga voor meer informatie naar www.hvhl.nl.