Watson-Marlow introduceert nieuwe Qdos 60 PU pomp

Polymeerdoseringsmogelijkheden verder uitgebreid

De introductie van de Qdos 60 PU peristaltische pomp van Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (WMFTS) is een welkome aanvulling op het assortiment van het bedrijf in een periode waarin de markt voor geavanceerde polymeerdoseersystemen wereldwijd toeneemt. Het betekent dat operators nu in elk water- of afvalwaterzuiveringsstation op een efficiënte, veilige en betrouwbare manier polymeren kunnen doseren.

Polymeren worden voornamelijk gebruikt in coagulatie- en ontwateringstoepassingen in het proces van slibverwerking. Ontwatering van slib minimaliseert de hoeveelheid slib, wat de kosten van opslag en afvoeren met 75% kan verminderen.

Nauwkeurigheid

Wereldwijd zijn er sterke regulerende factoren voor efficiënte slibontwatering. Nauwkeurige en betrouwbare dosering van polymeren is essentieel voor een goede beheersing van het slibontwateringsproces.

De Qdos 60 PU biedt nauwkeurige en herhaalbare doseringen voor veel moeilijk te verwerken vloeistoffen, waaronder viskeuze vloeistoffen en alifatische koolwaterstoffen, bij capaciteiten tot 60 l/uur en tot 5 bar druk. De pomp biedt een uitstekende compatibiliteit voor complexe polymeren, waaronder polyacrylamide (PAM) en andere vlokstoffen en coagulanten die worden gebruikt bij de behandeling van afvalwater.

Op basis van tientallen jaren aan technische expertise en research- en ontwikkelingservaring heeft WMFTS de Qdos 60 PU geoptimaliseerd voor behoedzame, low-shear pompwerking die de polymeerketens beschermt en de productintegriteit handhaaft. Net als bij de Qdos 20 PU wordt gebruik gemaakt van slangmateriaal dat bestand is tegen alifatische koolwaterstof, wat de chemische compatibiliteit van peristaltische pompen verder verbeterd.

Voordelen

Peristaltische pompen hebben aanmerkelijke voordelen bij PAM doseertoepassing ten opzichte van membraanpompen, zoals een hogere nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Er is geen sprake van membranen, kleppen of afdichtingen die verstopt kunnen raken.

Het zeer innovatieve ontwerp van de Qdos pompen houdt in dat de gepatenteerde ReNu pompkop het enige onderdeel van de pomp is dat ooit vervangen moet worden. De ReNu pompkop biedt herhaalbare, nauwkeurige capaciteiten en gaat in bedrijf bij zware toepassingen langer mee. Het duurt nog geen minuut om de ReNu pompkop te vervangen. Een nieuwe pompkop is een nieuwe peristaltische pomp, klaar voor gebruik.

Adeel Hassan, productmanager bij WMFTS, zegt: “De nieuwe Qdos ReNu PU pompkop heeft het toepassingsbereik van onze Qdos serie uitgebreid. Deze veelzijdige pompen kunnen worden gebruikt voor een nauwkeurige en veilige dosering van vloeistoffen tot 120 l/uur en 7 bar druk in uiteenlopende toepassingen in diverse sectoren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en bedieningsopties, afhankelijk van de wensen van onze klanten.”

WMFTS verwacht een aanzienlijke groei van het marktsegment, vooral door de integrale lekdetectie en de mogelijkheden voor chemische afsluiting van de pomp waardoor de blootstelling aan chemicaliën voor de operators tijdens het onderhoud wordt beperkt.

Heide

Bij een afvalwaterzuiveringsinstallatie in Heide, Duitsland, zorgt de Qdos 60 PU doseerpomp voor het eenvoudig doseren van zelfs moeilijk te verwerken polymeren en andere koolwaterstoffen. “Engineers melden hogere nauwkeurigheid en meer gebruiksgemak en wendbaarheid, in combinatie met maximale procesveiligheid,” aldus Peter Dohrn, manager afvalwaterzuivering van de fabriek.

“De eerste pompkop liep een jaar probleemloos voordat we hem, puur als preventieve maatregel, moesten vervangen. En de tweede draait de afgelopen zes maanden ook zonder problemen. Het vervangen van de pompkop kost slechts een paar minuten.”

Klanten in de voedsel- en drankenindustrie kunnen ook gebruik maken van de Qdos 60 PU pomp, omdat deze ook compatibel is met vetten, oliën en reuzel, en is gecertificeerd door Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Commissie (EC) 1935/2004.

Bron: Watson-Marlow