Water Alliance versterkt internationale banden tijdens Korea International Water Week

Vorige week heeft Water Alliance deelgenomen aan de Korea International Water Week (KIWW2019), in Daegu Zuid-Korea. De week markeerde tevens de officiële opening van het Korea Water Cluster (KWC). Namens de Water Alliance waren aanwezig Harro Brons, internationaal Business Developer en directeur Hein Molenkamp.

Waarom is deze ontwikkeling van belang voor wereld?

Alle innovatieve ontwikkelingen in de wereld die ons leven op aarde schoner, slimmer en efficiënter kunnen maken doen ertoe. Gelukkig speelt de internationale watertechnologie-sector daarin een belangrijke rol. Een sector die steeds meer ook wel een voorbeeld is, als het gaat om internationale samenwerking. Ook in Zuid-Korea neemt men de ontwikkeling van watertechnologie zeer serieus. In Daegu, dat centraal in het land ligt, is inmiddels zo’n miljoenen Euro’s geïnvesteerd in de bouw van vele onderzoeks- en testfaciliteiten van dat KWC. Er zullen zich de komende jaren zo’n twintig bedrijven vestigen. Dat is dus een waterhub van formaat en wij zijn blij dat wij daar nauwe banden mee hebben. Hier liggen kansen voor de Nederlandse watertechnologie bedrijven op samenwerking.

Hoe zijn die banden tot stand gekomen?

De banden tussen Water Alliance en de Zuid-Koreaanse watertechnologiesector bestaan al sinds 2015. Ik ben toen bij het Wereld Water Forum-event in Daegu geweest en in de daaropvolgende jaren zijn er diverse over en weer-bezoeken geweest van met name Friese en Zuid-Koreaanse delegaties. In 2018 waren de Zuid-Koreanen nog op bezoek op de WaterCampus, samen met waterclusters uit China, Singapore, de VS en Israël. Tijdens de European Water Technology Week hebben we toen de  Global Water Tech Hub Alliance (GWTHA, red.) opgericht, met als doel internationale samenwerking en businessontwikkeling te bevorderen.

Hoe hebben jullie KIWW2019 ervaren?

Als zeer positief. Het was allemaal zeer goed georganiseerd en wat voor ons uiteraard belangrijk was is dat we alle ruimte kregen om de Nederlandse watertechnologie in de schijnwerpers te zetten. Zo deden we mee aan de business workshop georganiseerd door het Zuid-Koreaanse Dyetec, een op de KWC gevestigde business organisatie. In 2018 tekenden wij met hen al een MOU (Memorandum Of Understanding, red.), waarmee we duidelijk maakten dat we samenwerking de komende jaren belangrijk vinden. Tijdens deze workshop kregen verschillende Nederlandse innovaties de aandacht. En dat was goed, want er waren tientallen deelnemers, waaronder ook van waterclusters uit Finland en Frankrijk.

Dit was allemaal op woensdag. De overige dagen?

Op donderdag vond het World Water Cities Forum 2019 plaats. Daar deed ook onze partner provincie Fryslân aan mee. In de middag participeerden wij in een business meeting, waar diverse matches tussen Koreaanse en Nederlandse bedrijven in de week zijn gelegd.

En dan hebben we vernomen dat er aan het eind van de week nog een MOU ondertekend?

Dat klopt. Dat was op vrijdag. Water Alliance tekende toen een MOU met de organisatie K-Eco. Dit is de organisatie die door het Zuid-Koreaanse ministerie is aangesteld om de leiding te nemen over het daar geopende KWC. Het zijn uiteraard allemaal maar kleine stapjes, maar wil je internationale samenwerking echt serieus nemen, dan moet je elkaar goed leren kennen en ook kennis en business durven delen. Dat vergt uiteraard geduld, maar in een wereld waar klimaatverandering niet meer te ontkennen is en waterschaarste een dagelijks onderwerp, is internationale samenwerking de enige weg naar oplossingen. Mooi was het dan ook om te horen dat in november een aantal Koreaanse bedrijven en organisaties naar de aanstaande Aquatech in Amsterdam komt voor weer verdere stappen in samenwerking.

 

Door Menno Bakker