Veel buitenlandse belangstelling voor de WaterCampus

In de week van 15 oktober kreeg de WaterCampus bezoek van maar liefst twee delegaties en 40 ambassadeurs! De delegaties kwamen uit Afrika en China. De ambassadeurs kwamen uit alle windstreken van de wereld.

Ambassadeurs brengen een bezoek aan de WaterCampus

Op maandag 15 oktober verwelkomden we een delegatie van meer dan 40 ambassadeurs, consulenten en Chargé d’Affaires uit verschillende landen over de hele wereld. De groep vertegenwoordigers heeft een bezoek gebracht aan de provincie Friesland om alles te ontdekken wat de regio te bieden heeft. Een bezoek aan de WaterCampus behoorde tot 1 van de hoogtepunten.

De ambassadeurs kwamen uit diverse landen, variërend van Sri Lanka en het Vaticaan tot Bolivia en de Filippijnen. Ze waren erg onder de indruk van de bijzondere uitstraling die het ‘WaterCampus Business Centre Johannes de Doper’ heeft. Het bezoek startte met een presentatie, waarbij Molenkamp praktische voorbeelden van ondernemers gebruikte en meer uitleg gaf over de innovatieketen van WaterCampus. Daarna kwam Dr. Henk Miedema aan het woord (themacoördinator ‘dehydration’ bij Wetsus) om meer te vertellen over Wetsus.

De delegatie werd vervolgens naar Wetsus gebracht, waar een rondleiding door het laboratorium werd gegeven. Daarna vertrok het gezelschap naar het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Als het grootste werkende stoomgemaal ter wereld, blijft het Woudagemaal tot op de dag van vandaag een belangrijke rol vervullen in het Friese waterbeheersingssysteem en staat het sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Triple Helix

De Afrikaanse delegatie die hier op 16 oktober te gast was, kwam speciaal een bezoek aan de WaterCampus brengen om ‘real-live’ te ervaren en te leren over een succesvol voorbeeld van een Triple Helix samenwerking. De delegatie is in Nederland op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Pretoria en het Partners for Water-programma, waar ze een studiereis zullen maken over de ‘Triple Helix’-aanpak voor de verbetering van stedelijk water. Als een echt voorbeeld van samenwerking tussen overheidsorganisaties, onderzoeksinstituten en bedrijven, mocht een bezoek aan de WaterCampus niet ontbreken. De delegatie werd verwelkomd in het WaterCampus Business Centre.

Eventuele samenwerking WaterCampus

Sinds 2010 zijn er al meerdere samenwerkingen in de watersector tussen Nederlandse organisaties en de Zuid-Afrikaanse gemeenten Durban, Johannesburg en Kaapstad. Omdat de vertegenwoordigers van Zuid-Afrika al enige ervaring hadden met de Nederlandse watersector, was het belangrijkste doel van dit bezoek om de mogelijkheden van een Triple Helix benadering in de Zuid-Afrikaanse watersector te verkennen. De doelstelling voor de Zimbabwaanse delegatie was enigszins anders.  Omdat ze nog niet bekend waren met de Nederlandse watersector, gaf ‘Manager Water’ Richard Kunyadini van Harare Water Department aan dat hij de mogelijkheden zou willen verkennen van een eventuele samenwerking met de WaterCampus.

‘Meet and eat’ met bedrijven op de WaterCampus

Ze kregen een rondleiding door het Waterapplicatiecentrum (WAC) waar ze meer te weten konden komen over hoe het WAC zakelijke- en onderwijsinstellingen faciliteert met apparatuur voor onderzoeks- en testactiviteiten. Hierna volgde een netwerklunch, waarbij de aanwezigen de kans kregen om met lokale ondernemers op de WaterCampus, ’to meet and eat’. Hydraloop, Tauw en Wafilin Systems waren hierbij aanwezig om te brainstormen en na te denken over mogelijke samenwerkingen in de toekomst. Op deze manier kreeg de delegatie een goed inzicht in hoe bedrijven zich ontwikkelen op de WaterCampus.

Kennis maken met unieke innovation chain WaterCampus

Op woensdag 17 oktober ontving de WaterCampus een delegatie uit Changsha, China. De delegatie, die bestond uit overheidsfunctionarissen en de adjunct-directeur van het Changsha Innovation Service Center, kwam speciaal naar Leeuwarden om meer te weten te komen over het unieke innovatie-ecosysteem van de WaterCampus. Na een ontvangst door de gemeente Leeuwarden en de Water Alliance gaf Water Alliance directeur Hein Molenkamp in het WaterCampus Business Centre Johannes de Doper een presentatie over de WaterCampus. Als afsluiting van het bezoek werd de delegatie rondgeleid door het laboratorium van Wetsus.