Succesvolle deelname Water Alliance handelsmissie Italië

Samen met de bedrijven Bluecon en Ecoloro (beide lid van Water Alliance) én in aanwezigheid van het Koninklijk paar nam Water Alliance recentelijk deel aan de handelsmissie naar Italië. Een uitgebreide handelsdelegatie onder leiding van Lilianne Ploumen (minister voor buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bracht van dinsdag 20 tot vrijdag 23 juni een bezoek aan Italië. Het bezoek viel samen met het officiële staatsbezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima aan dat land. Een belangrijk onderdeel van de handelsreis vormde een watermissie.

Hein Molenkamp (directeur Water Alliance) nam met de bedrijven Bluecon en Ecoloro Water Alliance deel aan de watermissie. Bluecon International is een in Spankeren gevestigd jong bedrijf, dat een compacte en modulaire decentrale afvalwaterzuiveringen heeft ontwikkeld voor de communale markt. Bluecon werd vertegenwoordigd door directeur Jaap Stuiver. Ecoloro is gevestigd op de WaterCampus in Leeuwarden. Het bedrijf focust zich op de afvalwaterzuivering van met name textielindustrie. Ecoloro werd vertegenwoordigd door Eric van Sonsbeek.

Waterseminar

Woensdag 21 juni begon met een waterseminar met zowel Nederlandse als Italiaanse sprekers. ’s Middags was er een B2B matchmaking-middag: een intensief programma van zo’n 8 verschillende gesprekken met geselecteerde Italiaanse bedrijven. Hein Molenkamp sprak met diverse Italiaanse ondernemers en branche-organisaties die geïnteresseerd zijn in Nederlandse innovaties.

Bezoek afvalwaterzuivering Milaan en omstreken

Donderdagmorgen bracht de delegatie een bezoek aan de afvalwaterzuivering van Bresso – Seveso Sud. Deze waterzuivering is eigendom van CAP Holding, een groep die het afvalwater zuivert van zo’n 200 gemeenten rond Milaan en in de provincies Monza, Brianza, Pavia, Varese en Como. Op de bezochte afvalwaterzuivering van Bresso wordt in samenwerking met de Fiat Chrysler Automobiel groep geëxperimenteerd met het omzetten van biogas in biomethaan. Verder wordt er gewerkt aan het gebruik van algen bij de zuivering van afvalwater en de productie van kunstmest afkomstig uit afvalwater.

’s Avonds waren er een aantal bijzondere momenten voor de deelnemers. Een aantal bekende voetballers, Aron Winter, Pierre van Hooijdonk, Clarence Seedorf en Edgar Davids, gaven een voetbalclinic. De avond werd in aanwezigheid van het Koninklijk paar afgesloten met Holland Trade Dinner in het Palazzo Reale.

Afsluiting met WaterForum

Vrijdagmorgen werd de watermissie afgesloten met het WaterForum. Een aantal sprekers gingen in op de mogelijke verdere kansen voor Italiaans – Nederlandse samenwerking op gebied van water. In rondetafelgesprekken werden diverse onderwerpen bediscussieerd. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima mengden zich in het gezelschap en sloten enige tijd aan bij de tafel over circulaire economie, waar onder andere Hein Molenkamp, Jaap Stuiver en Eric van Sonsbeek aan deelnamen.

Terugblik handelsmissie

 Zowel Ecoloro als Bluecon gaven na afloop aan zeer goede contacten te hebben opgedaan met zowel mogelijke klanten als ook geïnteresseerde distributeurs en potentiële partners.

 Jaap Stuiver van Bluecon:

“Bluecon International kijkt met een zeer goed gevoel terug op de deelname aan de handelsreis. De doelstelling was om de afzetmogelijkheden te onderzoeken in Italië en potentiële distributeurs te vinden. In beide doelstellingen zijn wij geslaagd. De reis was uitstekend georganiseerd en door het goede matchmaking programma hebben we contact kunnen leggen met een aantal potentiële klanten en met twee gegadigden die geïnteresseerd zijn in een distributeurschap. 

Ook hebben we tijdens de handelsreis meer inzicht gekregen in welke barrières er nog overwonnen moeten worden om succesvol te kunnen worden in Italië. Als bonus hebben we tijdens de handelsreis goede contacten kunnen leggen met de overige Nederlandse delegatieleden. Al met al een goede en nuttige ervaring, die wij iedereen kunnen aanbevelen.”

Sfeerimpressie in beelden