Spaanse bedrijven geïnteresseerd in samenwerking met Nederlandse bedrijven

Het was de eerste keer voor Water Alliance: IWater Barcelona 2018 (13-15 November). Met een bescheiden stand vertegenwoordigden ze de Nederlandse watertechnologie. Water Alliance nam twee leden mee. Met Hydraloop (WIS Award winnaar 2018) deelden ze de stand, Ecoloro nam deel aan het matchmaking programma.

Juist veel interesse in ‘The Dutch’

De beurs had vooralsnog een behoorlijk nationaal tintje. Maar was dat een probleem? “Nee, zeker niet”, volgens Hein Molenkamp, Managing Director Water Alliance. “Omdat we één van de weinige Nederlandse organisaties daar waren, maakte het juist dat er veel interesse voor ons was”. Een ander groot voordeel was dat de beurs werd gecombineerd met de Smart City Expo in de hal ernaast. Er vond veel traffic plaats over beide beurzen en dat creëerde met name interesse voor toepassingen in duurzame watertechnologische innovaties voor nieuwe wijken en gebieden.

Hydraloop en Ecoloro

Hydraloop werd vertegenwoordigd door Sabine Stuiver. Ook zij was zeer tevreden over met name de connectie met de Smart City Expo. “Ja het was druk, vooral de connectie met Smart City Expo en het Dutch Pavillion daar, heeft ons zeker interessante leads opgeleverd.”
Brigitte Duffhues nam namens het bedrijf Ecoloro deel aan het matchmaking programma van ÉÉN North (red. Partner van Water Alliance). “iWater is een kwalitatief goede beurs en geeft goed inzicht in spelers en technologie op de Spaanse markt. De matchmaking was uitstekend verzorgd en de combinatie met Smart Cities Expo resulteerde in een mooi internationaal platform”.

Bezoekers iWater geïnteresseerd in het WaterCampus Eco Systeem

“Het type bezoeker was zeer uiteenlopend”, zegt Juliette Douglas (Marketing Manager Water Alliance). “Onze ervaring was dat men vooral interesse had in het eco systeem van de WaterCampus, zowel in het deel van toegepast onderzoek als ook de kant van de bedrijvigheid. Ook werd er interesse getoond in onze leden en dan vooral naar de nieuwste innovaties. ”

Kennismaking met Catalan Water Partnership (CWP) en CLIQ

Naast het verkennen van de Spaanse markt en de bedrijven heeft Hein Molenkamp ook kennisgemaakt met andere internationale clusterorganisaties zoals CLIQ. CLIQ is een nieuwe clusterorganisatie voor de chemische industrie. Het Catalan Water Partnership toonden al bij de eerste kennismaking interesse in enkele leden van Water Alliance. Hein had met een achttal leden van CWP een matchmaking gesprek, waar enkele zeer geïnteresseerd in samenwerking met Nederlandse bedrijven. “Wat mij opvalt”, zegt Molenkamp, “is dat er steeds meer interesse komt van investeerders voor de watersector”.

Nieuwe inzichten voor samenwerkingen

De interactie tussen het Dutch Pavillion op de Smart City Expo en Water Alliance was ook boeiend. Zo kwam de Nederlandse ambassadeur in Spanje langs, maar ook de attachés, die even aan kwamen waaien bij Water Alliance vanuit het Dutch Pavillion. Dat heeft gezorgd voor nieuwe inzichten en samenwerkingen in de toekomst met enkele partijen”.

Hoogtepunten tijdens iWater

  • Speaking session Hein Molenkamp op het podium van de iWater Tech Hub.
  • Hydraloop (WIS Award winnaar 2018 en lid Water Alliance) die meedingt naar de iWater Award (Helaas niet gewonnen, maar wel veel belangstelling naderhand).
  • Matchmaking met leden van het Catalan Water Partners (CWP)
  • Bezoek aan de grootste waterzuiveringsinstallatie van Spanje ‘El Prat de Llobregat”