Smartbox®: Miracle of smart engineering

Defensie test een bijzondere waterbehandelingsunit. Aan de ene kant gaat er water in, aan de andere kant komt er schoon drinkwater uit.

Trots

Jotem Waterbehandeling is dan ook trots op haar nieuwste ontwikkeling. Als er geen veilig drinkwater beschikbaar is, biedt haar Smartbox® een geschikte oplossing. De waterzuiveringsunit, welke inmiddels ook door Defensie gebruikt wordt, betreft een draagbare waterbehandelingsunit, gebaseerd op membraantechnologie en slimme engineering. Het unieke is dat de Smartbox® drinkwaterzuivering uit bijna elke bron mogelijk maakt, zoals uit rivieren, meren en bronwater. De, in huis door Jotem ontwikkelde unit, kan zelfs brak water zuiveren tot drinkwater.

Uitdaging

Vanuit haar dagelijkse werkzaamheden als waterbehandelaar, was de stap naar een dergelijke zuivering – technologisch gezien – niet ingewikkeld. De uitdaging lag vooral in de compact- en robuustheid van de unit. Het idee voor de Smartbox® is mede tot stand gekomen door een behoefte vanuit Defensie. Militairen kunnen met behulp van de Smartbox® oppervlaktewater zuiveren naar drinkwater, bijvoorbeeld tijdens een missie. De oplossing van Jotem voorziet in de drinkwaterbehoefte in afgelegen gebieden en vluchtelingenkampen. De draagbare unit is tevens geschikt voor onderweg en voor integratie in andere productieprocessen. Hulpverleners en militairen kunnen hiermee wereldwijd gebruik maken van deze slimme drinkwaterzuivering.

Kenmerken

De Smartbox® kenmerkt zich door zijn robuustheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid:
• Waterkwaliteit voldoet aan de WHO-normen;
• Veilig water in afgelegen gebieden;
• Optimale verwijdering van bacteriën, virussen, kleuren, geuren, metalen en zouten;
• Ontworpen door waterexperts;
• Gebruiksvriendelijke bediening;
• Gedecentraliseerde waterunits voor basiskampen en noodziekenhuizen.

Andere hulporganisaties

De Smartbox® is voorzien van een slimme regelaar, waardoor verstoppingen tot het verleden behoren. Met de Smartbox® is er geen directe behoefte aan externe voedingsbronnen: de waterbehandelingsunit kan, met slechts één verwisselbaar batterijpakket, tot 20 uur zonder externe stroombron gebruikt worden. Tijdens de zuivering kan het opvouwbare zonnepaneel (optioneel) de batterij opladen. Ook andere externe voedingsbronnen kunnen hiervoor gebruikt worden. De verwachting is dat, naast defensie ook hulporganisaties de Smartbox omarmen, vanwege haar compacte robuustheid en eenvoudige bediening.

Bron: Jotem