Sand-Cycle succesvol ingezet bij pilotonderzoek op RWZI Gardermoen in Noorwegen

Sand-Cycle is onlangs succesvol ingezet bij een pilotonderzoek op RWZI Gardermoen in Noorwegen. Het afvalwater dat RWZI Gardermoen behandelt is voornamelijk afkomstig van Oslo Internationaal Airport. In samenwerking met Aquateam COWI heeft BW Products Sand-Cycle hardware geleverd.

Evaluatiestudie

Hiermee werd Sand-Cycle onderdeel van evaluatiestudie naar de toepasbaarheid van continue zandfiltratie als nabehandelingsstap voor de gelijktijdige verwijdering van N, P en zwevende stof .
De focus lag hierbij op het behalen van lage totaal fosfor (kleiner dan 0,1 mg/L) en zwevende stof concentraties met een goede denitrificatie. De resultaten van het onderzoek bevestigen dat dit mogelijk is.

Tijdens deze studie zijn ook online metingen van Sand-Cycle vergeleken met de resultaten van handmatig uitgevoerde metingen. Uit de vergelijking concludeerde het onderzoeksteam dat er sprake is van een goede overeenkomst. Met andere woorden: er is sprake van een minieme afwijking tussen wat in de praktijk gemeten en door Sand-Cycle via algoritmen berekend wordt.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat Sand-Cycle een robuuste en geschikte tool is om tijdig problemen met het filter te kunnen identificeren en te verhelpen. De gepresenteerde informatie in het online dasboard blijkt namelijk eenduidig en eenvoudig te begrijpen. Hierdoor was het team tijdens het onderzoek in staat om de downtime van het filtratieproces tot een minimum te beperken.

Daarom is de eindconclusie van deze studie het volgende: Sand-Cycle is een zeer geschikte en gemakkelijke tool om continue zandfilters te monitoren en te beheren.

Lees hier het volledige online artikel op de website van de International Water Association (IWA) Publishing.

Bron: Brightwork