PUB gebruikt in Nederland ontwikkelde keramische membraantechnologie

Het nationale Singaporese drinkwaterbedrijf PUB (onderdeel van de Global Water Tech Hub Alliance) opende officieel haar nieuwste drinkwaterzuiveringsinstallatie Choa Chu Kang Waterworks (CCKWW) op donderdag 29 augustus 2019. Dit is het grootste keramische membraansysteem ter wereld. Dit heeft PUB waar weten te maken door lange termijn investeringen in R&D en toegewijd onderzoek en proeven in keramische membraantechnologie. Deze keramische membraantechnologie, CeraMac®, is ontwikkeld door PWNT, de dochteronderneming van het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf PWN.

Singapore Minister van Milieu en Watervoorraden, de heer Masagos Zulkifli, vergezeld door ongeveer 100 gasten, opende donderdag 29 augustus de nieuwe fabriek. Joke Cuperus (CEO PWN) zegt: “Ik wil PUB feliciteren met het behalen van dit geweldige resultaat. De opening van deze fabriek is van groot belang voor de toekomst van waterzuivering door membraantechnologie. Ik ben er trots op, dat wij daaraan hebben kunnen bijdragen.”

Utilities Alliance

Om op de hoogte te blijven van de waterbehandelingstechnologieën, hebben PUB, PWN en het Engelse drinkwaterbedrijf South West Water (SWW) besloten om een Utilities Alliance te vormen. Het doel hiervan is het delen van kennis over de nieuwste innovaties, operationele gegevens en best practices voor keramische membraansystemen voor de komende vijf jaar. De waterbedrijven hebben hiervoor een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend bij de opening van CCKWW.

Alle drie de nutsbedrijven gebruiken keramische membraanfiltratie voor de zuivering van hun water. PWN doet dit in haar Andijk III-fabriek in Nederland, SWW in haar Mayflower fabriek in Plymouth en PUB dus in haar CCKWW-fabriek. Ook in de Luzern fabriek van EWL in Switzerland wordt keramische membraanfiltratie toegepast.

Global Water Tech Hub Alliance

De Global Water Tech Hub Alliance stond eind september met elkaar op het podium tijdens de European Water Tech Week (EWTW) in Leeuwarden: vertegenwoordigers van waterhubs uit Amerika, China, Israël, Singapore, Zuid-Korea én Nederland. Met de ondertekening van de gezamenlijk opgestelde Declaration of Global Coöperation is Noord-Nederland een internationaal knooppunt geworden voor ontwikkelingen op gebied van watertechnologie. Dat is goed nieuws voor bedrijven die op of rond de WaterCampus in de Friese hoofdstad zijn gevestigd, terwijl ook de maakindustrie en andere mkb’ers in de noordelije regio indirect van de dynamiek rondom watertechnologie profiteren. Meer informatie is hier te vinden.