Partners for Water subsidieregeling: van start met 10 innovatieve projecten

10 Nederlandse ondernemers en onderzoeksinstellingen hebben een subsidie toegekend gekregen voor internationale haalbaarheidsstudies en pilotprojecten! Dit is het resultaat van de eerste subsidieronde van het Partners for Water 5 (2022 – 2027) programma.

Op 25 januari kwamen de deelnemende partijen in Den Haag bijeen. Daar presenteerden ze de projecten waarvoor ze de subsidie zullen ontvangen. In de aankomende jaren zullen ze samen met lokale partners hun kennis en vaardigheden gebruiken om een positieve en innovatieve bijdrage te leveren aan de waterveiligheid en waterzekerheid in verschillende landen.

De haalbaarheidsstudies en pilotprojecten van de deelnemende organisaties worden uitgevoerd in Eswatini, Ghana (2), Nepal, Suriname, Ecuador, Malawi, Colombia, Kenia en Mexico. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking met lokale partners.

Partners for Water subsidieprogramma

Het Partners for Water subsidieprogramma helpt bedrijven, onderzoeksorganisaties en ngo’s die een haalbaarheidsstudie willen uitvoeren of een pilotproject willen starten met als doel de waterveiligheid en waterzekerheid te verbeteren in buitenlandse delta’s, deltasteden of riviergebieden.

De 10 projecten

  1. Water beschikbaarheidsvoorspeller (Eswatini)
    Het consortium HydroLogic (Nederland), Emanti Management (Zuid-Afrika) en FutureWater (Nederland) zal een pilotproject lanceren voor de GLOW water-beschikbaarheidsvoorspeller.
  2. Klimaatslim irrigatiesysteem (Ghana)
    Via een pilotproject wil de Technische Universiteit Delft een innovatief klimaatslim-irrigatiesysteem verder ontwikkelen.
  3. Precisie-irrigatiesystemen (Suriname)
    Tijms B.V. en Attro Trading Africa willen duurzame oplossingen bieden voor problemen die ontstaan bij ongezonde bodemkwaliteit.
  4. Krachtige waterpomp (Nepal)
    Samen met Himalaya Agro-ecologie Onderzoek en Ontwikkeling en Agro-Eco Adviseurs, start aQysta B.V. een studie naar het gebruik van een energiezuinige en krachtige waterpomp om hoger gelegen land te irrigeren en de bodemkwaliteit van Nepalese landbouwgrond te verbeteren.
  5. Overstromingsvoorspellingsservice (Malawi)
    In Malawi lanceert HaskoningDHV een haalbaarheidsstudie naar het gebruik van hun overstromingsvoorspellingsservice.
  6. Het gebruik van natuurlijke grondwaterbuffers (Colombia)
    Deltares zal een studie uitvoeren om de voorwaarden en risico’s voor het opslaan en terugwinnen van zoet water te beoordelen. Daarnaast gaan ze een voorontwerp maken van een Aquifer Storage and Recovery systeem voor lokale bananenplantages.
  7. Betaalbare recirculerende aquacultuursystemen (Kenia)
    In Kenia zal een consortium van Wageningen Research, AquaFarmingConsult, EKAS Technologies, FOSPA-Africa, Laikipia University, KMFRI en Nyeri Fish Farmers Cooperative S. (LTD) een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar het gebruik van betaalbare, op zonne-energie werkende recirculerende aquacultuursystemen (A-RAS) voor kleinschalige viskwekers.
  8. Circulaire watersystemen in steden (Mexico)
    In Oaxaca de Juarez werkt architectenbureau Beccan Davila samen met Field Factors en het Mexicaanse onderzoeksinstituut Centro aan een haalbaarheidsstudie voor de implementatie van BlueBlogs in de stad.
  9. Monitoring en bestrijding van algen (Ecuador)
    In Ecuador is LG Sonic B.V. gestart met een pilotproject om de groei van algen in garnalenvijvers aan te pakken.
  10. Slim hergebruik van afvalwater (Ghana)
    Bureau M2 B.V. voert een haalbaarheidsstudie uit om de conversie van afvalwater naar irrigatiewater te verkennen.

Wilt u meer weten over de projecten en subsidieregeling? Bekijk dan de website van Partners for Water!

Bron: Partners voor Water